Confidenţialitate

Cod roșu pentru umanitate: raport al experților ONU referitor la schimbările climatice

Temperaturile au acum un plus de 1,1 grade C față de perioada preindustrială – și vedem deja efectele puternice, incendii și inundații.  Planeta va atinge pragul de creștere a temperaturii cu 1,5 grade C în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât se estimase într-un raport din 2018.

La acel nivel, valurile de căldură, inundațiile și alte fenomene extreme vor fi de o amploare „fără precedent”. Ulterior, creșterea va continua până în 2050 cu mult dincolo de acest prag.

Dacă nu se va reuși o drastică reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cum prevede Acordul de la Paris din 2015, temperatura globală va crește cu 2 grade în decursul acesui secol.

„Dacă credeți că acest lucru este grav, amintiți-vă că ceea ce vedem astăzi este doar începutul”, a spun experta Kristina Dahl.

Raportul ONU privind clima este al VI-lea din 1988 încoace. Pentru realizarea lui, sute de experți au muncit 7 ani.

„Raportul este un cod roșu pentru umanitate. Semnalele de alarmă sunt asurzitoare, iar dovezile de necontestat: emisiile de gaze cu efect de seră, generate de arderea combustibililor fosili și de defrișări, ne sufocă planeta”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Se pregătește o a doua parte a raportului, ce va fi publicată în februarie 2022, și în care se vor prezenta detalii despre modul în care viața de pe Terra se va transforma în următoarele 3 decenii sau, posibil, mai devreme.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Facebook și a anunțat că se va implica.

Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toți, afirmă Klaus Iohannis: „Mă voi implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice”.

„Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toți! Magnitudinea, precum și ritmul accelerat în care au loc schimbările climatice cauzate de acțiunea umană nu ne permit să mai amânăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale acestora. Este nevoie să acționăm ferm, coordonat la nivel național, european și internațional, pentru a implementa politici publice adecvate”, transmite Klaus Iohannis.

El spune că se va impica în rezolvarea crizei climatice.

„Mă voi implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să protejăm mediul înconjurător pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare”, conchide șeful statului.

Încălzirea globală va deveni un fenomen şi mai grav, limita de încălzire a globului va fi atinsă în următorii 20 de ani, se arată în raportul „Cod roşu pentru umanitate”, prezentat luni de ONU.