În Franța, cocoșul Maurice a fost dat în judecată pentru că obișnuiește să cânte dis-de-dimineață.
Unii dintre francezii care au părăsit orașele și s-au stabilit la sate nu suportă răgetele măgarilor, mugetele vacilor şi cântatul cocoşilor.
Acest lucru l-a înfuriat pe primarul unei comune din sud-vestul ţării, care vrea să înscrie zgomotele din zonele rurale în patrimoniul naţional francez.
Aflăm și noi acum povestea cocoșului Maurice, pe care vecinii îl acuză că dimineața cântă prea devreme.
Cocoşul Maurice trăieşte în curtea doamnei Corinne Fesseau, în comuna Saint-Pierre de pe insula turistică Oleron, aflată în sud-vestul Frantei. Însă cântecele sale din zorii zilei i-au agasat pe vecini – un cuplu de pensionari, care s-a adresat instanţei.
Primul termen al procesului a avut loc în absenţa cocoşului, care este “obosit” şi “traumatizat”, după cum a spus proprietara sa.
Judecătorii le-au dat timp părților până pe 4 iulie, pentru a se împaca.
“Însă reclamanții nu sunt dispuși la dialog”, după cum spune Corinne Fesseau, proprietara lui Maurice:
Ei spun că a cântat fără încetare de dimineață până seara, ceea ce nu e adevărat. Am încercat să vorbim, dar au închis ușile. La început era Mauricette. S-a născut dintr-un ou mic, foarte mic. Și Mauricette a crescut. A crescut mult și într-o zi a făcut “cucurigu”. A fost o surpriză, nu ne-am așteptat… și am spus că nu o să tăiem. I-am schimbat numele în Maurice.
Avocatul vecinilor, Vincent Huberdeau, a declarat în schimb că aceștia își doresc o soluție amiabilă:
Clienții mei vor pace, liniște. Doresc să poată dormi până la o oră normală dimineața și ar vrea ca pasărea în cauză să fie închisă pe timpul nopții, întrucât lumina zilei declanșează cântatul cocoșului.
Primarul localității a dorit să o ajute pe Corinne Fesseau şi a emis un decret de conservare a “modurilor de viaţă asociate vieţii la ţară, mai ales în ceea ce priveşte prezenţa animalelor de fermă”. “Astăzi e vorba despre un cocoş, mâine despre ce va fi vorba? Despre pescăruşi, șuierul vântului sau accentul nostru?”, s-a întrebat Christophe Sueur.
Povestea lui Maurice a stârnit multe reacții. Bruno Dionis du Sejour, primarul din Gajac, o comună cu aproximativ 400 de locuitori, și-a anunțat planurile de a înscrie zgomote de la ţară în „patrimoniu național“ francez. După părerea lui, anumiţi francezi, “de origine urbană în majoritatea lor”, “le descoperă aşa cum prostul descoperă că ouăle nu se culeg din copaci”. Primarul vrea să lăse cocoşul să cânte, broaştele să orăcăie, clopotul bisericii să răsune, câinele să latre şi păsările să ciripească în totală libertate, “fără ca niciun proces să mai poată să le fie intentat “.
După părerea lui Bruno Dionis du Sejour, “este o umilinţă pentru un sătean să fie acţionat în justiţie din cauza cuiva care vine din exterior”. “Eu, când merg la oraş, nu cer nimănui să se elimine semafoarele şi maşinile. “Nu văd niciun sens în a le reproşa că vacile lor mugesc prea mult. Oamenii vin la țară, cumpără un hambar vechi, fac o casă și apoi nu vor să audă zgomotele animalelor. Asta nu este posibil!“, a mai spus primarul din Gajac.
Iniţiativa sa a făcut vâlvă. Sute de scrisori de sprijin au ajuns din toată Franţa la Primăria din Gajac. Un deputat a anunțat chiar că dorește să initieze un proiect de lege în Adunarea Națională.
foto: www.lematin.ch