Confidenţialitate

Cobra, calculatorul românesc produs la Braşov în anii ’80

Perioada anilor 1985-1986 a reprezentat, pentru România, una în care tehnologia a evoluat datorită inventării calculatorului Cobra.

În urmă cu 30 de ani, piaţa IT din ţară a fost revoluţionată odată apariţia calculatorului Cobra realizat, după un an de cercetare, de un grup din Braşov, format din opt cercetători coordonaţi de prof. dr. Gheorghe Toacşe.

Vasile Prodan, Wagner Bernd Hansgeorg şi Adrian Maxim au fost cei care au lucrat la partea de hard a calculatorului, iar Marcel Arefta, Sorin Finichiu, Mircea Pop şi Sorin Cismaş au lucrat la partea de soft.

Calculatorul Cobra este capabil să execute cele mai variate sarcini, de la dimensionarea şi desenarea în culori a structurilor mecanice, rezolvarea problemelor matematice şi ştiinţifice, la determinarea cu o precizie uimitoare a stării de dezvoltare a unei culturi.

“Era deosebit de celelalte calculatoare pentru că modul de introducere şi extragere a datelor se putea face cu floppy-disc, de 8 inchi (care permitea stocarea de informaţii în limita a 180K) şi de 5.25 inchi (720K). Celelalte foloseau casete audio cu bandă magnetică. Calculatorul cântărea cu totul 1.5 kg, dar unitatea de floppy, care era externă, avea 15 kg.”, a declarat Adrian Maxim, pentru adevărul.ro.

Singurele probleme care au apărut în cazul primelor exemplare au fost legate de sursa de alimentare (uneori se întâmpla ca tensiunea să fluctueze prea mult) şi de cipurile de memorie care aveau nevoie de trei tensiuni diferite.

Datele oficiale arată că au fost produse aproximativ 1000 de unităţi, folosite la procese tehnolocice, în contabilitate, gestiune de marfă, divertisment, sisteme de supraveghere cu cameră video.

Producţia calculatoarelor Cobra a fost oprită în anul 1990 din lipsă de finanţări, în ciuda succesului pe care l-am avut.