Coaliția de guvernare ar trebui să stabilească mâine ce plafoane vor fi stabilite pentru ca populația să nu plătească sume record la curent. PSD ar vrea ca, de la 1 ianuarie, să fie stabilit un preț fix de 1 leu și 30 de bani.
Vicepreședintele Autorității de Reglementare în Energie: „Este nevoie de o susținere de la buget pentru a menține acel preț de 1,3 lei”
Zoltan Nagy, vicepreședintele Autorității de Reglementare în Energie, a explicat că Guvernul va trebui să facă eforturi pentru ca un asemenea preț să fie menținut:
„Cu siguranță, prețuri care sunt în acest moment în piață, în piața angro de energie electrică, cu toate tarifele incluse și cu toate contribuțiile, accize, TVA și așa mai departe, prețul ajunge peste această valoare de 1, 3 lei ceea ce înseamnă că este nevoie de o susținere de la buget pentru a menține acel preț de 1,3 lei”, a explicat Zoltan Nagy.
Dacă PSD propune un preț fix, așadar, o piață reglementată, liberalii propun o semi-reglementare, dar încă nu au explicat ce ar însemna acest lucru exact.
Nicolae Ciucă: „Analiza este pe cele trei praguri la nivelul consumatorului casnic”
Ar urma să fie menținute pragurile de compensare pentru populația cu un consum redus – a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
„Vom decide în așa fel încât să protejăm în continuare populația, iar prețul la energie – mă refer la consumatorul casnic – să rămână la aceeași valoare. În acest moment, analiza este pe cele trei praguri la nivelul consumatorului casnic:
- Cei care consumă până în 100 de kilowați și discutăm de 5,1 milioane de gospodării;
- Cei care consumă între 100 și 255 de kilowați
- Și cei care consumă peste 255 de kilowați.
Sigur, pragul de 1,3 lei este vehiculat de către toată lumea și în analiză, neluând încă decizia”, a spus premierul României.
Nicolae Ciucă: „Trebuie să găsim soluții pentru consumatorii mari”
Vor fi luate măsuri pentru a proteja companiile, dar încă nu e clar dacă prețul fix va fi aplicat și în cazul marilor consumatori.
„Am zăbovit atât de mult pentru că în continuare căutăm soluții astfel încât în ceea ce privește sectorul de IMM-uri, cât și marea industrie, să găsim acea soluție prin care să asigurăm competitivitatea produselor românești. Este foarte clar că discutăm despre o decizie prin care să existe o piață semi-reglementată”, a spus Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă sistemul merge în continuare pe subvenții pentru anumite categorii sau se va duce în direcția vehiculată de PSD – prețul maximal pentru întreaga piață și ce se va întâmpla dacă se depășește prețul maximal, Nicolae Ciucă a spus că: „Avem și posibilitatea acestor subvenții pentru că ele vin de la Uniunea Europeană. Sunt bani puși la dispoziție de Uniunea Europeană pentru consumatorul casnic vulnerabil. Tocmai de aceea am zis că trebuie să găsim soluții pentru consumatorii mari”.
Sursa foto: Shutterstock