Cătălin Cîrstoiu – managerul Spitalului Universitar din București și decanul Facultății de Medicină din București – a fost desemnat în mod oficial drept candidat independent la alegerile pentru Primăria Capitalei de către partidele aflate la conducere – PSD și PNL. Cîrstoiu, susținut de ambele partide, a declarat că este „ferm convins că finalul competiției în care a intrat va fi unul câștigător” și că, peste 80 de zile, după alegerile de pe 9 iunie, acesta crede că va fi întrebat de jurnaliști cum se simte în calitate de primar general al Capitalei.
Întrebat dacă a discutat cu nașul său de cununie, Traian Băsescu, înainte să ia decizia de a candida la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu a răspuns:
„Dacă mă întrebați de domnul Traian Băsescu, am avut o discuție lungă. El mi-a explicat de ce nu e bine să fac treaba asta. Domnia sa mi-a explicat dându-mi niște argumente strict personale, strict umane. Lucru pe care l-a făcut și tatăl meu. Nu am ascultat. Întrebați-l pe domnul Traian Băsescu ce părere are și dacă mă votează”, a spus Cîrstoiu.
Cătălin Cîrstoiu: „De ce nu aș oferi această stabilitate Primăriei Generale a Capitalei?”
„La nivel local, cred că pot fi un garant al cetățenilor municipiului București. N-am avut o revelație pentru mine, am avut o revelație pentru un oraș”.
„Eu m-am înscris în această competiție, fiind ferm convins în faptul că finalul va fi unul câștigător. Nu pentru mine personal. Eu am oferit instituțiilor pe care le-am condus o stabilitate. De ce nu aș oferi această stabilitate Primăriei Generale a Capitalei?”, a mai spus Cîrstoiu.
El a subliniat că nu este o păpușă în mâinile a doi oameni, referindu-se la susținerea sa de către PNL-PSD.
Cătălin Cîrstoiu: „Peste 80 de zile mă veți întreba cum mă simt ca primar general al Capitalei”
Mai sunt 82 de zile până la alegeri. Conform sondajului, dvs ați fi pe locul 3, primele locuri ar fi ocupate de Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan. Cum veți face să vă voteze oamenii?
„Am să fac tot ce pot să fiu primar general al Capitalei. Vă asigur eu”, a spus Cătălin Cîrstoiu.
„Cred că vom ave puterea să explicăm oamenilor ce schimbare avem”. „Și cred că peste 80 de zile mă veți întreba cum mă simt ca primar general al Capitalei”, a spus Cîrstoiu.
Întrebat când va prezenta coaliția de guvernare candidații pentru primăriile de sector, Marcel Ciolacu a răspuns:
„Știu că a durat 2 săptămâni să găsim candidatul comun cel mai potrivit. Sunt ferm convins că în perioada următoare vom veni cu candidați. Cei 3 care sunt aici sunt candidații noștri comuni. România are nevoie de o altă perspectivă”, a declarat Ciolacu.
Cătălin Cîrstoiu:
- „Dragii mei, eu sunt profesor universitar, sunt medic, nu sunt om politic. Dar astăzi este un moment în care alianța PSD-PNL scoate, pentru prima oară, un produs al acestei alianțe – candidatul la Primăria Capitalei”.
- „Am vorbit atât de multe lucruri, încât la un moment dat am ajuns o o convergență a unor planuri. Am ajuns la un plan unic pentru Capitală, pentru viitor”.
- „Și sigur, o să vă întrebați de ce un medic a luat decizia să accepte o candidatură. Ca medic am ajuns la concluzia că sănătatea nu se rezumă strict la acele metode… sănătatea merge dincolo de spital. Sănătatea pacienților e influențată de tot ceea ce înseamnă un aer curat. Unde? În București. Înseamnă sănătatea dată de un mediu cald, propice, unde un cetățean își găsește drepturile la Primăria Generală”.
- „Bucureștiul este un proiect unic în care primarul general trebuie să ia decizia, să și-o asume. Primarul general al Capitalei trebuie să se asigure că are instituții care fac treaba asta. Trebuie să dea viziune orașului, trebuie să statuteze acele principii de organizare, să poată să reprezinte cu eleganță acest oraș”.
- „Poate că una din obligațiile mele față de pacienți a fost să asigur tratamentul pentru o boală gravă: cancerul. Și am reușit. Uitându-mă la acest oraș, probabil, prin diverse elemente de diagnostic are aceeași boală. În fața dvs aveți un supraviețuitor al acestei boli. Împreună vom învinge un oraș bolnav și îl vom face sănătos. Asta am făcut toată viața. Mulțumesc”.
Marcel Ciolacu:
- „Vorbim de un primar general care să fie căutat și să primească viozitele altor primari europeni și, de ce nu, mondiali. După 32 de ani de la Revoluție vedem în continurae cum nu avem căldură, cum vorbim de fiecare copac din pădure, dar pierdem perspectiva. De când sunt prim-ministru, nu m-a căutat niciun primar general al Capitalei. Categoric, dacă el ar fi venit la Parlament, s-ar fi căutat soluții.”
- „Asta este ceea ce moștenim, domnule doctor. Un București fără un program.
- „Sunt ferm convins că doamna Gabriela Firea ar fi început mult mai rapid lucrurile, având în vedere că are o experiență”.
- „La fel cum am făcut acum 2 ani și ceva, împreună cu Nicolae Ciucă, am creat o stabilitate. Și am luat de la 92% direcția greșită în care se îndrepta România. Am luat un Guvern în care, de obicei, miniștrii se certau între ei. Nu mai avem timp să pierdem. Suntem la 32 de ani de la Revoluție”.
- „Domnul Cîrstoiu a vorbit cu mine în ceea ce privește accesarea de fonuri prin PNRR pentru Spitalul Universitar – cel care produce viitoarele generații de medici. Avem nevoie de un proiect administrativ. Avem nevoie de coerență, de o echipă”.
- „Eu am obosit să spun nu, nu vreau să caut vinovați. Eu vreau să construiesc și să susțin o echipă. Indiferent cât a apărut la TV – certuri între mine și doamna Gabriela Firea… nu m-am certat cu Doamna Firea. Atât doamna Firea, cât și domnul Firea au fost de acord cu domnul Cîrstoiu.
- „Nu vreau să îl văd după 4 ani pe domnul profedor că nu s-a putut. Sunt ferm convins că, după 4 ani, domnul prof. va veni și va prezenta cu echipa sa toate realizările”.
- „Asta cred că este așteptarea românilor la adresa politicenilor după 30 de ani de așteptări”.
Nicolae Ciucă: „Am venit cu un om care nu este interesat de afaceri, de scena și show-ul și dezbaterile la TV, este interesat să facă lucruri”
- „Cred că pe acest model creat care a funcționat și funcționează în continuare – probat practic în realizate – decizia noastră a fost ca la alegerile europarlamentare să dăm dovadă de unitate, nu de dezbinare”.
- „Pe acest model, discutând cu domnul prim-ministru, am considerat că este oportun să venim cu un candidat comun. iar acel candidat este domnul doctor, profesor universat Cătălin Cîrstoiu”.
- De ce nu am venit cu un om politic?
- „Am venit cu un om care nu este interesat de afaceri, de scena și show-ul și dezbaterile la TV, este interesat să facă lucruri. Aici nu vorbim de un candidat împotriva altui candidat, ci de un om care vine să se preocupe de probleme cetățenilor”.
- „Domnul dr. Cîrstoiu este managerul Spitalușui Universitar, decanul Facultății de Medicină, tratează anual aproximativ o jumătate de milion de pacienți”.
- „Vom avea pe cineva care știe să vindece și să repună în funcțiune un întreg organism, alături de cineva care știe să realizeze un proiect”.
- „Ca atare, dincolo de calitățile domnului dr. Cîrstoiu, discutăm de sprijinul pe care îl are de la 2 prtide politice – cele două care vor asigura tot ceea ce este necesar pentru ca domnul dr. Cîrstoiu să câștige Primăria Capitalei. Nu pentru coaliție, nu pentru el, ci pentru bucureșteni”.
Sebastian Burduja a continuat declarațiile:
- „Capitala României a făcut mult, trebuie să facă și mai mult”.
- „Acum, Bucureștiul are o șansă istorică, să fructifice această candisatură susținută comun. Prin decizia asumată la nivelul conducerii coaliției, aveți cea mai bună șansă”.
- „Pe noi puteți să contați, pe PNL, pe echipa noastră”.
- „Timpul indolenței și a lentorii a trecut. Suntem împreună”.
- „Vă doresc, domnule profesor, să redați monumentalitatea pe care Bucureștiul o merită”.
- Cu o zi în urmă, PSD a transmis un comunicat în care l-a prezentat pe medicul Cătălin Cîrstoiu fiind candidatul comun al Coaliției PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei.
Gabriela Firea a deschis conferința de presă.
- „Sunt absolut convinsă că ideile noastre ca echipă, în mare parte, vor fi preluate de noua echipă pentru câștigarea PMB și a primăriilor de sector”.
- „Avem, sper, un scop comun: Nu să ocupăm o funcție, ci acela ca în București să nu ne mai fie rușine că e mizerie, iar oamenii trăiesc în frig”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin