Noile focare de coronavirus depistate în ţări precum Coreea de Sud, Germania şi China arată că riscurile epidemice încă există, în contextul în care numeroase state relaxează restricţiile, notează CNN.
“«Nu se termină până nu se termină sigur». Aceasta a fost ideea preşedintelui Coreei de Sud, Moon Jae-In, care a făcut declaraţii duminică în contextul depistării unui nou focar de coronavirus în capitala ţării, Seul, generând temeri privind un nou val de infecţii în statul est-asiatic”, comentează jurnalistul CNN James Griffiths.
Coreea de Sud a fost printre primele ţări confruntate cu o epidemie majoră de coronavirus şi părea a fi pe calea continuării relaxării restricţiilor după săptămâni de măsuri de distanţare socială şi monitorizare atentă. Dar noul focar pare să pună capăt acestei tendinţe deocamdată, preşedintele sud-coreean avertizând cetăţenii că “nu trebuie lăsată deloc garda jos în privinţa măsurilor epidemice preventive”.
Şi China introduce noi restricţii, după ce două oraşe au raportat noi cazuri de coronavirus. Oraşul Shulan, situat în provincia Jilin (nord-est), a fost plasat în carantină, după apariţia a 11 noi cazuri de coronavirus. Jilin se află aproape de frontiera Chinei cu Rusia şi Coreea de Nord, existând temeri referitoare la persoanele venite din străinătate care generează noi focare de contagiere.
Mai alarmant este noul focar de infecţii din Wuhan, oraşul în care coronavirusul a apărut prima dată anul trecut. Wuhan a fost primul oraş din lume care a instituit carantină, revenind la normalitate abia luna trecută, după 76 de zile.
Luni, au fost depistate cinci cazuri noi în Wuhan şi nu este niciunul la persoane revenite din străinătate. Chiar dacă cifrele sunt mult mai mici decât cele de la începutul crizei sau decât cele raportate zilnic în Europa Occidentală ori în Statele Unite, aparenta abilitate a virusului de a continua să se răspândească nedetectat, mai ales într-un oraş atât de intens monitorizat şi supus restricţiilor precum Wuhan, va genera preocupări referitoare la viabilitatea suspendării restricţiilor.
Mi Feng, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naţionale pentru Sănătate din China, a îndemnat cetăţenii “să rămână în alertă şi să intensifice măsurile personale de protecţie faţă de virus”.
În Europa, Germania a fost dată exemplu privind modul de gestionare a unei epidemii, dar coeficientul de contagiere a depăşit din nou cifra 1 pentru a doua zi consecutiv, conform Institutului Robert Koch (RKI), în care funcţionează centrul german pentru combaterea epidemiei.
Coeficientul de contagiere era la nivelul de 0,65 joi, iar autorităţile au început relaxarea restricţiilor. Cancelarul Angela Merkel a declarat că cetăţenii “îşi pot permite să aibă puţin curaj”, însă a avertizat că “lucrurile nu trebuie scăpate de sub control”.
Institutul Robert Koch a comunicat că există “un anumit grad de incertitudine” în privinţa celor mai noi estimări, subliniind că această creştere a coeficientului de infectare “necesită urmărirea cu atenţie a situaţiei în următoarele zile”.