Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta spitalelor private, în următorii 2 ani, mai multe internări.
Creșterea acceptată la decontare poate fi de cel mult 10 la sută peste ceea ce se decontează în prezent.
Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, spune la Europa FM, că prevederea este inclusă într-un proiect de lege. Este vorba despre OUG pentru modificarea și completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, care a ajuns deja la Guvern. După avizul Consiliului Economic și Social și după cel al Consiliului Legislativ, el va fi aprobat de Executiv.
Confederația sindicală Cartel Alfa acuză că, de fapt, creșterea numărului de decontări aprobate pentru zona privată va duce la pierderea finanțării de către spitalele de stat pentru 4000 de paturi .
Pe de altă parte, clinicile de stat sau private care au în grijă pacienți cu boli grave, precum cancer sau în recuperare post covid, pot depăși și după 1 iulie, plafonul contractat cu CNAS pentru investigații specifice.
Vor fi decontate toate procedurile necesare monitorizării bolii, iar prevederea este inclusă în noul contract cadru ce va intra în vigoare luna viitoare, spune purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase:
În schimb, plafonul pentru analizele de bază decontate se va menține și de la 1 iulie, cel puțin un an.
Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Mihaela Tănase, spune însă că, de anul viitor, suma decontată pentru setul de analize de bază, trebuie majorată.
Vă reaminti, ieri Europa FM a anunțat și că de la 1 iulie, unele proceduri vor fi decontate la valoarea lor reală.
Managerii unităților sanitare, mai ales cei ai clinicilor private, se plând că, de ani întregi, Casa Națională de Asigurări nu a mai actualizat prețurile pe care le decontează pentru servicii.
Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, spune că una dintre investigațiile decontate la valoarea reală este endoscopia.
În proiectul contractului cadru, aflat acum în circuitul de avizare la ministere, se mai prevede că medicii de familie pot primi bani în plus. În primul rând pentru prevenția unor boli la românii de peste 40 de ani.