Confidenţialitate

CNAS menține reţetele electronice şi consultaţiile prin telefon | AUDIO

Consultaţiile telefonice şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare, a anunţat, vineri, preşedintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.

“În şedinţa de guvern, s-a aprobat iniţiativa Casei Naţionale de modificare a HG 252, prin care, în această perioadă, numită perioadă sau stare de alertă, noi prelungim valabilitatea actelor care au reglementat situaţia de urgenţă, prin urmare atât consultaţiile telefonice, cât şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare”, a declarat Adela Cojan într-o dezbatere despre telemedicină, organizată de DCNews.

Potrivit șefei CNAS, actele legislative care au reglementat actele de urgenţă şi, mai nou, situaţia de alertă “permit eliberarea reţetelor la distanţă atât de către medicii de familie, care nu mai au restricţia asupra eliberării reţetelor, cât şi pentru medicii din ambulatoriu”.

Adela Cojan a adăugat că, odată cu prima modificare la contractul-cadru CNAS, va introduce ca servicii decontabile “teledermatologia, telemonitorizarea, telechirurgia şi teleoftamologia”.

“Este extrem de important pentru noi să introducem acest segment de activitate medicală, deoarece ne reduce mult costurile, scad listele de aşteptare şi ne ajută, deci să creştem calitatea actului medical, asigurăm continuitatea actului medical, iar pentru spitale, pentru ceea ce înseamnă telemonitorizarea funcţiilor vitale post-intervenţiile chirurgicale, ne ajută să scădem reinternările şi, nu în ultimul rând, durata medie de spitalizare”, a mai spus președintele CNAS.

“A sosit momentul ca telemedicina să ofere pacienţilor o mai bună calitate a vieţii, iar cadrelor medicale le oferă un instrument nou, pe care chiar îi invităm să-l utilizeze. Telemedicina este, într-adevăr, un instrument nou de utilizat şi va reprezenta, la un moment dat, medicina viitorului. Cu o condiţie însă: să nu ajungem în latura cealaltă, să nu dezumanizăm prea mult actul medical; într-adevăr, după cum ştiţi, flerul clinic şi simţul clinic îi ajută, până la urmă, pe medici la diagonsticarea corectă, pe lângă monitorizarea tuturor parametrilor biologici şi clinici”, a explicat Adela Cojan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.