Confidenţialitate

CNA trimite o scrisoare televiziunilor de ştiri, după conflictul Palada – Goţiu, la B1 TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, joi, să trimită o scrisoare către televiziunile de ştiri, în urma unei dezbateri aprinse pe tema conflictului violent care a avut loc între Mirel Palada şi Mihai Goţiu, într-un studio al B1 TV, într-o pauză, imaginile fiind difuzate ulterior.

Dezbaterea, care a durat aproximativ 50 de minute, a avut loc în cadrul şedinţei publice de joi, în urma unei adrese trimise Consiliului de Iulia Cristina Iancu, redactor la ziarul România Liberă, care a solicitat o poziţie oficială a CNA cu privire la incidentul petrecut pe 13 septembrie, la postul de televiziune B1 TV.

La şedinţă au fost prezenţi în acel moment Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Lara Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Ca răspuns la adresa trimisă de redactorul România Liberă, CNA a votat să precizeze că, întrucât evenimentul s-a petrecut în afara spaţiului audiovizual, într-o pauză, acesta nu intră în atribuţiile CNA.

Totuşi, Valentin Jucan a propus şi trimiterea unei scrisori, cu care au fost de acord Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Florin Gabrea. Ceilalţi membri CNA prezenţi în sală au fost împotrivă.

”Eu v-aş propune să le trimitem o scrisoare tuturor posturilor de ştiri în care să le scriem articolele referitoare la obligaţiile moderatorilor şi ale invitaţilor, fiindcă sunt foarte puţine. Să le trimitem acest text şi să le spunem să ţine cont de ele, fiindcă altfel sunt pasibili de a fi sancţionaţi de CNA în baza acelor articole”, a spus Valentin Jucan, explicând că a făcut propunerea doar pentru posturile de ştiri, pentru că la acestea se găsesc de cele mai multe ori moderatori alături de invitaţi.

Radu Herjeu a spus, însă, că, din punctul său de vedere, propunerea colegilor săi nu ar genera rezultatul dorit, pentru că radiodifuzorii fac anumite derapaje cu bună ştiinţă.

”Scrisoarea asta este tot o frecţie la picior de lemn. Pentru mine, de doi ani şi jumătate, este foarte clar că radiodifuzorii nu sunt nişte pierduţi în ceaţă şi trebuie CNA să le arate încotro e lumina. Ei ştiu foarte bine unde e lumina, ce prevede legea audiovizualului. Ei îşi invită cu bună ştiinţă anumite personaje, abordează anumite subiecte într-un anumit fel cu bună ştiinţă, de multe ori îşi fac calcule înainte – cam ce amendă ar putea lua şi ce profit ar putea avea din emisiunea respectivă”, a spus el.

Radu Herjeu a adăugat că nu şi-ar dori să fie adoptată o măsură în beneficiul imaginii CNA, ci că soluţia ar fi aplicarea sancţiunilor cu stricteţe.