Şeful Secţiei Chirurgie I de la Spitalul Județean de Urgență Cluj cere o anchetă a Consiliului de Administrație al spitalului şi Ministerului Sănătăţii, după decesul unei fetiţe nou-născute. Bebelușul avea o malformaţie gravă, iar medicul nu a fost lăsat să îl opereze, întrucât nu are specialitate pediatrică.
Părinții fetiței care a decedat în 1 iulie vor să dea acum în judecată conducerea spitalului, nu pentru despăgubiri materiale, ci pentru ca alți părinți să nu mai treacă prin aceleași drame.
Chirurgul Constantin Ciuce refuză acum să mai opereze copii și spune că ar trebui să fie rezolvate diferenţele dintre legislaţia existentă şi Codul Deontologic al medicului, pentru ca, pe viitor, să nu mai fie nevoit să refuze cazuri care, altfel, pot fi salvate.
În cazul fetiței care a murit, medicul acuză faptul că nu i s-a oferit o minimă şansă de a putea încerca să fie salvată. Constantin Ciuce afirmă că precuparea sa a fost partea profesională, nu să se acopere cu hîrtii și că nimeni nu i-a atras atenția că practica o ilegalitate atunci cînd salva pacienți sub 18 ani fără să aibă specializare pediatrică.
Pe de altă parte, chirurgul precizeaza că , potrivit Codului Deontologic , medicul e obligat sa-şi dedice întreaga pricepere interesului pacientului și să se asigure că ia cele mai bune decizii pentru acesta.
Pricepere nu înseamna o hârtie fluturată – mai spune medicul – care încă din 2013 a cerut conducerii Spitalului să înființeze în clinica sa un compartiment pentru tratarea copiilor cu malformații congenitale.
Nu a primit însă niciun răspuns.
În replică, managerul Spitalului clujean, Petru Șușcă, a susținut că în Secția de Chirurgie adulți condusă de Constantin Ciuce, au avut loc 35 de operații pediatrice iar el, ca manager, nu a vrut să-și asume răspunderea unei intervenții în care copilașul putea muri pe masa de operație.