Confidenţialitate

Clinica Hope: Ziua Mondială a Sănătății Mintale (P)

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, rețeaua de Clinici Hope  a lansat  un eveniment destinat promovării cunoștințelor despre problematica sănătății emoționale și soluțiile necesare.

Tema oficială stabilită de OMS din acest an, „Este timpul să prioritizăm sănătatea mintală la locul de muncă”, subliniază importanța creării unui mediu de lucru sănătos pentru minte și corp, contribuind la bunăstarea angajaților și la creșterea productivității pe termen lung.

De aceea, am creat un eveniment relaxant și revigorant din seria MIND YOUR LUNCH, în care nutriția și atmosfera au fost menite să îmbunătățească starea de bine a celor prezenți.

Sănătatea psihică și emoțională și starea de bine psihologic sunt deziderate din ce în ce mai importante în întreaga lume și se află de mulți ani în epicentrul discuțiilor privind viitorul muncii.  Potrivit Comisiei Europene, un mediu de lucru sănătos și sigur poate contribui la creșterea eficienței muncii, la bunăstarea socială generală și la dezvoltarea economică a unei țări.

În România, situația sănătății mintale relevă câteva tendințe îngrijorătoare.

Situația actuală a sănătății mintale în România, Europa și lume

Studiile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), Comisiei Europene, UNICEF,și Institutului Național de Statistică din România, Universitatea Babes-Bolyai scot în evidență provocările cu care ne confruntăm în privința sănătății mintale, inclusiv la locul de muncă:

  • În România, studiile afirmă că aproximativ 13% din populația adultă suferă de tulburări de sănătate mintală, cu prevalența depresiei și anxietății în creștere. În condițiile în care, OMS sugerează că aproape jumătate dintre oameni  (peste 50%) vor suferi de o boală mintală la un moment dat în timpul vieții și Wittchen și colab. (2012).sugerează că aproximativ 38,2% din populația UE suferă de o afecțiune mentală tulburare în fiecare an, putem concluziona că avem un nivel îngrijorător de subraportare a datelor.
  •  Impactul economic al acestora este estimat la peste 4% din PIB-ul Uniunii Europene, adică aproximativ €600 miliarde anual.
  • Rata sinuciderilor în România este ușor peste media UE, la 12,8 la 100.000 de locuitori, cu bărbații fiind afectați în mod special.
  • Depresia și anxietatea au cunoscut o creștere semnificativă în timpul pandemiei de COVID-19, reflectând o creștere globală de 25%.
  • Accesul la servicii de sănătate mintală este limitat în România, în special în zonele rurale și în rândul populațiilor vulnerabile, precum cea romă.
  • Sănătatea mintală la locul de muncă rămâne o provocare, cu o prevalență ridicată a anxietății și un acces redus la servicii. În România, 47% dintre angajați raportează anxietate legată de muncă, 70% nu au acces la servicii.
  • 60% dintre europeni au raportat că au experimentat burnout, iar acest fenomen este mai des întâlnit la tinerii între 18 și 34 de ani (69%). Femeile (65%) sunt mai predispuse la burnout decât bărbații (54%).

Studiu Clinica Hope: Factori de risc psihosociali în organizații

În 2024, Clinica Hope a realizat un studiu amplu asupra factorilor de risc psihosociali în organizațiile corporate din România. Rezultatele sunt îngrijorătoare:

  • 65% dintre angajați au raportat că resimt frecvent stres la locul de muncă.
  • 60% au prezentat simptome de burnout, cele mai frecvente fiind oboseala emoțională și scăderea eficienței.
  • Aproximativ 45% dintre respondenți au menționat că nu primesc suficient sprijin pentru sănătatea mintală din partea angajatorului.
  • 27% dintre lucrători au raportat că au avut simptome de anxietate severă, legate în special de suprasolicitare și lipsa clarității în cerințele de muncă.
  • 17 % din respondenți au avut dificultăți semnificative la adormire tot timpul sau marea majoritate a timpului și 21% au pe o durată majoritară de timp un somn La angajații sub 25 de ani, procentul cu tulburări de somn foarte semnificative ca durată ajunge la 26 %.
  • Epuizarea psihică și fizică apare majoritar ca durată la 19 %. Procentele ajung însă la 32-33% la cei sub 25 de ani, indiferent de sex.
  • Un procent de aproximativ 10 % au simptome depresive în majoritatea timpului sau tot timpul, iar procentele cresc îngrijorător pentru angajații tineri (tristete 23%, încredere de sine scăzută 22%, lipsă interes 17% și vinovăție 15%.
  • Burn-out ul însă are în populația studiată un scor semnificativ mai ridicat decât cel de depresie.

Situația sănătății psihice a copiilor și adolescenților

Informații relevante la nivel european:

  • 36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022;
  • 40% dintre persoanele evaluate cu tulburări emoționale au fost tineri cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, femeile fiind, în medie, cu 56% mai afectate decât bărbații, în anul 2022;
  • Peste 14 milioane de tineri din UE, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, au avut o problemă de sănătate mintală în anul 2019;
  • Sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor din Europa, după accidentele rutiere;
  • Aproape jumătate dintre tinerii din UE (49%) au declarat nevoi nesatisfăcute în materie de îngrijiri de sănătate mintală, comparativ cu 23% din populația adultă;
  • Unul din zece adolescenți prezintă semne de utilizare problematică a rețelelor sociale;
  •  Sănătatea mintală a copiilor, în special în rândul populației rome și al copiilor celor care muncesc în afara țării, este îngrijorătoare, cu tulburări emoționale și comportamentale la copiii romi de 3-4 ori mai frecvente.
  • 10% până la 15% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6-11 ani au cel puțin o tulburare de sănătate mintală sau de comportament (adică tulburare de conduită, tulburare emoțională, hiperactivitate sau tulburare de atenție)
  •  în România, 33% dintre adolescenți cu vârste între 11 și 15 ani raportează stări frecvente de tristețe, față de media europeană de 13%. Acest lucru indică un nivel mult mai ridicat de probleme emoționale la adolescenții români​. (UNICEF, 2022)
  • 48,9% dintre tinerii români au avut gânduri suicidare cel puțin o dată, iar 27,1% dintre aceștia au declarat că se simt triști în mod constant​
  • Frecvența episodului depresiv la copii și adolescenți a crescut în ultimii 10 ani, de la 14, 3 la 1000 la 23,7/1000

HARTA ACCESULUI LA TRATAMENT: echipa PSIHIATRU-PSIHOLOG-METODĂ ȘTIINȚIFICĂ

Unul dintre cele mai mari obstacole este numărul limitat de psihiatri, psihologi și terapeuți care activează în sistemul public și privat din România.

Datele recente arată că România are doar 3,2 psihiatri la 100.000 de locuitori, ceea ce este mult sub media europeană, unde numărul mediu de psihiatri per 100.000 de locuitori este de aproximativ 5,8. În zonele rurale, accesul la specialiști este și mai redus, ceea ce lasă o parte semnificativă din populație fără tratament adecvat​.

”Stigmatizarea și lipsa de informare reprezintă o problemă majoră și este poate principala țintă a evenimentului de astăzi. Educația legată de sănătatea minții și informarea legată de opțiunile de tratament pot scădea acest număr de 62% din cei afectați care nu au cerut sau nu au primit ajutor specializat deși știau că au nevoie (conform ultimului barometru de țară al Comisiei Europene din 2023).” A declarat dr Gabriella Bondoc, fondatorul Rețelei de Clinici Hope.

Pacienții asigurați din România pot merge la medicul psihiatru sau la medicul de psihiatrie pediatrică direct, fără bilet de trimitere de la medicul de familie pentru marea majoritate a afecțiunilor psihiatrice.

Din păcate, lipsesc ghidurilor de tratament oficiale în România, așa că pacienții nu știu de multe ori, care sunt metodele eficiente de tratament pentru tulburările lor. De asemenea, nu știu că există psihoterapie decontată de Casa de asigurări și renunță din motive financiare.

Vă expunem cîteva idei necesare a fi clarificate publicului larg:

-Diagnosticul și planul de tratament sunt stabilite de un medic psihiatru, nu de psiholog sau alt tip de profesionist

Planul de tratament ar trebuie să includă și o formă de tratament psihologic/psihoterapeutic, indiferent de diagnostic, care trebuie să fie o metodă validată științific.

-Serviciile de psihoterapie nu sunt plătite competitiv de Casa de asigurări  și nu sunt disponibile tuturor asiguraților, fiind limitate la 3/zi pentru medicul care tratează adulți , și respectiv 12/zi la psihiatrul pediatru. Principiul este, din păcate, ”PRIMUL VENIT; PRIMUL SERVIT”.

-Deși toți pacienții ar trebui să primească, nu au loc decât aproximativ 30-40%.-Serviciile de psihoterapie nu sunt limitate la un număr de servicii pe an pentru un pacient.

”Există o lipsă acută de informare legată de locul în planurile de tratament și accesul la servicii psihologice în România. Este cea mai mare împlinire profesională, să putem oferi cele mai eficiente metode de tratament, conform ultimelor ghiduri, și să fie accesibile și prin decontare CAS ” a explicat Dna Dr Maria Iliescu, medic primar psihiatru și director de programe în cadrul REȚELEI DE CLINICI HOPE.

Soluțiile Clinicii Hope

Clinica Hope răspunde acestor provocări cu o serie de programe specializate și inovative care aduc echilibrul în viața pacienților. Înțelegem că fiecare persoană este diferită, de aceea oferim programe adaptate nevoilor fiecăruia, de la tulburări emoționale până la cele mai complexe afecțiuni mintale.

Iată câteva dintre ele, la care se adaugă programe destinate tulburărilor de spectru autist, ADHD atât la copii cât și la adulți:

Navigând între poli – Acest program inovator este destinat persoanelor cu tulburare bipolară și ajută la gestionarea eficientă a episoadelor extreme de manie și depresie. Programul nostru de psihoeducație reduce cu 40% riscul de recurență și îi ajută pe pacienți să își găsească echilibrul emoțional​ iar terapie individuală IPSRT vine să ofere cea mai eficientă formă de terapie individuală .

Găsește-ți Echilibrul – Programul de terapie dialectic-comportamentală (DBT) pentru tulburarea de personalitate borderline ajută pacienții să gestioneze emoțiile intense și să reducă comportamentele autodistructive. Este singurul program de acest fel din România și este dovedit științific a fi ”standardul de aur” în tratamentul celei mai dificile tulburări.

Conexiuni – Destinat persoanelor care suferă de schizofrenie, acest program ajută la dezvoltarea abilităților sociale și îmbunătățirea calității vieții, cu o rată de succes de 60%​

Dincolo de frică – Un program dedicat persoanelor care suferă de anxietate și atacuri de panică, combinând tehnici moderne de terapie, psihoeducație și învățarea de abilități specifie pentru a oferi cele mai bune soluții de gestionare a fricii.

Nacela-Un program complet destinat tratamentului depresiei, care conține tratament psihiatric, psihoeducație pentru familie, psihoterapie individuală, training de abilități și stimularea magnetică transcraniană (TMS), reducând la minim numărul de cazuri care nu au remisiuni.

INSPIR_A este programul nostru destinat adolescenților cu tulburări emoționale severe, consum de droguri, autovătămare și tentative de suicid. Este bazat pe terapie dialectic-comportamentală, metodă validată științific.

Apel la acțiune pentru angajatori

Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2024 este o oportunitate importantă pentru angajatori de a reflecta asupra modului în care pot crea un mediu de lucru sănătos pentru minte. Investiția în programe de prevenire și suport pentru sănătatea mintală la locul de muncă nu doar că îmbunătățește bunăstarea angajaților, dar reduce absenteismul, crește retenția personalului și sporește productivitatea.

Clinica Hope a construit pentru angajatori un program complet, bazat pe ghidurile internaționale, pentru a oferi suportul necesar menținerii stării de bine emoțional și performanța mintală a angajaților .

Programul KEEP THE BALANCE conține toate aspectele necesare, de la evaluarea factorilor de risc din organizație până la suita de intervenții de prevenție, informare și abilitare, dar și tratament și susținere în criză.

Clinicile Hope: Partenerul tău pentru o sănătate mintală echilibrată

Clinicile Hope au devenit nu numai liderul clinicilor de profil (ca cifră de afaceri și număr de consultații)dar și un punct de referință în tratamentul sănătății mintale din România, oferind soluții bazate pe cele mai recente cercetări științifice. Echipa noastră multidisciplinară colaborează pentru a oferi fiecărui pacient o abordare holistică, ce combină psihiatria cu psihoterapia și psihoeducația.

Indiferent de provocările cu care te confrunți, noi suntem aici să te ajutăm să îți găsești echilibrul și să îți recapeți sănătatea mintală. De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, ne reafirmăm angajamentul de a susține fiecare pacient în drumul său către o viață mai sănătoasă și mai echilibrată.

Pentru mai multe informații despre programul Keep the Balance și alte soluții personalizate de sprijin pentru sănătatea mintală la locul de muncă sau alte informații și programări, vă invităm să ne contactați la www.clinica-hope.ro sau la 0374-554321.