Mare atenție dacă aveți un credit ipotecar. Unele bănci fac o re-evaluare a valorii locuinței în funcție de prețul pieței. Astfel crește și valoarea asigurării obligatorii anuale.
Unii clienti reclamă că această clauză nu este trecută în contract, așadar este un abuz din partea băncii. Lucru confirmat și de avocați.
Laura are un apartament pe care l-a cumpărat cu credit ipotecar împrumutând de la o bancă suma de 42.000 de euro.
Anual încheie și polita obligatorie. Valoarea este fireste raportată la cât a fost estimat apartamentul. Doar că anul acesta a fost înștiințată că valoarea apartamentului a fost reevaluată și va crește și costul politei de asigurare, explică Laura.
”Mi s-a re-evaluat apartamentul, acum e la 72.000 de euro și trebuie să fac supliment la poliță, să acopăr și diferența respectivă.
Cine l-a re-evaluat?
Niște angajați ai băncii, nu a venit nimeni… De fapt, ei spun că l-au actualizat la prețul pieței. În contractul meu cu banca nu scrie nicăieri că sunt obligată să actualizez polițele la o valoare actualizată a imobilului. Au spus că dacă nu îmi convine evaluarea făcută de ei să angajez eu un evaluator care să fie aprobat de bancă. Asta implică și alte costuri.”
Și alte clienti ai altor banci au pățit la fel: unii aveau clauza trecută in contract, altii nu. ,..iar sumele erau mai mari.
L-am intrebat pe avocatul Adrian Cuculis spune că practica de reevaluare a valorii locuintelor este legală dar trebuie să fie trecută in contract.
Este un abuz din partea bancii, iar clientii pot da in judecata banca dar pot face si plnagere la ANPC:
”De exemplu, re-evaluarea și re-asigurarea acelui bun imobil pe o sumă mult mai mare, în condițiile în care nu există o clauză contractuală, nu s-ar numi decât o abatere de la contract, în sarcina băncii, chestiune sancționabilă din punct de vedere al protecției consumatorului cu amendă și, în același timp, dacă se ajunge și la emiterea unei facturi în sarcina împrumutatului, pentru acea re-evaluare făcută și, implicit, pe o sumă mult mai mare de plătit pentru asigurare, poate fi contestată în instanța de judecată, fiind, de altfel, singura capabilă să anuleze acele acte emise de către bancă.”
Alexa Stănescu