Confidenţialitate

Claudiu Degeratu: Rusia vrea să pună presiune pe Vest, pentru ca Vestul să pună presiune pe Ucraina să stopeze contraofensiva. Șansele sunt foarte slabe | VIDEO

„Confirmarea cuceririi Lîmanului este dovada clară că această contraofensivă menține inițiativa de partea ucraineană și trecerea în defensivă a dispozitivului armatei ruse”, a spus Claudiu Degeratu – expert în securitate națională – în emisiunea „România în Direct” de la Europa FM. „Capacitatea lui Putin de a mai tempera sau de a intimida liderii eropeni a scăzut extrem de mult”, a mai spus Claudiu Degeratu.

Claudiu Degeratu a mai explicat și că armata rusă nu este atât de bine pregătită „cu linii defensive secundare și vedeți că au loc, de fapt, niște retrageri cam semi-dezorganizate”, iar în momentul de față, funcționăm în retorica Rusiei în care securitatea le este pusă în pericol.

„Iar asta înseamnă o angajare a puterii legislative și prezidențiale din Rusia în această logică a pașilor care îi forțează să ia niște măsuri pentru apărare teritorială și se leagă de ideea acestei mobilizări, care s-a făcut înainte de anunțul oficial de celebrare, între ghilimele, a aderării. Deci în cazul acesta, Moscova va dezvolta sistemul de apărare pentru aceste patru regiuni ca și când ar fi propriile teritorii cunoscute din tratatele internaționale de până acum”, a explicat Claudiu Degeratu la România în Direct.

Claudiu Degeratu: „S-a încercat un complex de măsuri propagandistice rusești, politice și militare prin care Vestul e forțat să solicite o temperare a contraofensivei ucrainene”

„Prevederea din decretul prezidențial, care se referă la strategia nucleară rusă, spune că în cazul în care cursul conflictului afecteză inerent gradul de succes al armatei ruse în propriul teritoriu, în acel moment se poate discuta de o lovitură preventivă nucleară”, a explicat expertul în securitate națională la Europa FM.

„Deci este o interpretare a ceea ce există deja în acest tratat și sigur că probabil că propaganda rusă mizează chiar pe acest tip de interpretare pe care vi l-am prezentat pentru a încerca să pună presiune pe Vest, care Vest trebuie să pună presiune pe Ucraina să stopeze contraofensiva. Deci, cumva, s-a încercat un complex de măsuri propagandistice rusești plus măsuri politice și militare prin care Vestul e forțat să solicite o temperare a contraofensivei ucrainene, dar șansele sunt foarte slabe. Capacitatea lui Putin de a mai tempera sau de a intimida liderii eropeni a scăzut extrem de mult”, a explicat Claudiu Degeratu.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ucraina: După victoria din Lîman, forțele Kievului au eliberat două localități din regiunea Herson