Confidenţialitate

Claudia vine cu sfaturi la Piața Obor: Cum îngrijim grădina în luna lui Brumar

Deși este luna gutuilor, a perelor brumării și a crizantemelor, noiembrie în grădină înseamnă în general zile ploioase, friguroase și un peisaj din ce în ce mai cenușiu.

Dar dincolo de toate acestea, orice grădinar, amator sau profesionist – așa cum este colega noastră Claudia Pascu – știe  foarte bine că ceea ce faci toamna în gradină se vede primăvara.

Curățarea grădinii este esențială în noiembrie. O bună, temeinică și corectă curățare a acesteia înseamnă mai puține probleme anul următor, mai puține buruieni, mai puțini dăunători.  Să curățăm așadar arborii, arbuștii și plantele. Necurățate vor fi atacate de dăunători, mucegaiuri și boli. Este importantă  și eliminarea tuturor buruienilor, astfel încât în  primăvară să nu ne  invadeze  gradina. Putem face această operațiune cu tratamente chimice sau organice, aplicate cu dispozitive speciale. După curățenie, ne preocupăm și de asigurarea protecției la îngheț a  plantelor, mai exact de mulcire. E un proces esențial, care ajută la trecerea fără probleme peste iarnă a plantelor din grădină. Totodată,  prin mulcire se menține umiditatea în sol și se împiedică apariția buruienilor. Poate fi realizată folosind materiale organice sau anorganice: paie, frunze moarte sau uscate, cartoane tocate, ziare,  iarbă obținută de la tunderea gazonului, frunze de urzică, frunze de tătăneasă, compost, scoarță de copac mărunțită, buruieni uscate fără semințe, rumeguș,  sau o banală folie neagră de plastic.

Tot în această perioadă, plantăm bulbii de flori. Pentru a avea flori mari și  frumoase în primăvară, alegem bulbi sănătoși, fără lovituri sau zgârieturi.  Lalele, zambile, ranunculus, narcise, crocuși, iriși, anemone. Există atât de multe dimensiuni, forme și culori, încât ne este imposibil să alegem doar un fel!

 Bulbii de lalea se plantează în gropi adânci de 10-12 cm, în zone însorite, cu discul bulbului în jos.  La fel procedăm și în cazul  bulbilor de zambile:  le plantăm la adâncimi de 12-15 centimetri, la o distanță între plante de minimum 10 centimetri.
Plantarea bulbilor de narcise  o vom va face în zone însorite sau parțial umbrite în soluri bogate în humus, la o adâncime de 2-3 ori mai mare decât înălțimea lor. Și dacă ne dorim de la plante mai mult decat frumusețea lor, aflați că există unele plante comestibile pe care este indicat să le plantăm în noiembrie: ciupercile sau sparanghelul.

Să ne curățăm  și uneltele de grădinărit, aplicându-le la final un strat de ulei de in pentru a preveni ruginirea,  apoi ghivecele sau jardinierele rămase goale, să fim siguri că am eliminat eficient orice dăunători care ar putea rezista peste iarnă și s-ar putea transmite la următoarele plante.

 Parcă suntem un pic mai pregătiți pentru iernat, nu?

Până data viitoare, îngrijiți-vă plantele!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.