Confidenţialitate

Clădirile industriale din cartierul Pantelimon, pictate de artişti

Poveşti din cartierul Pantelimon vor fi transpuse de artişti pe zidurile fostei Filaturi de Bumbac, fostei Centrale a Lânii, fostei Postăvării Române, în cadrul unui proiect de artă la înălţime, demarat de asociaţia Make a Point.

La trei ani de la deschiderea Turnului de apă şi artă din Pantelimon, Make a Point derulează un nou proiect de artă. Locuitorii cartierului îşi vor spune poveştile, artiştii le vor transpune pe acoperişuri, publicul le va admira din turn: primul tramvai electric din Bucureşti, demolările din anii 80, termoizolările de acum, viaţa clasei muncitoare care a construit socialismul şi s-a mutat înapoi la ţară, şi viaţa tineretului care nu ştia cum era înainte. Toate sunt poveştile cartierului Pantelimon, pe care o seamă de artişti plastici le vor urca în acest an pe blocurile gri şi pe fostele hale industriale încă rămase în picioare în estul Capitalei.

În cadrul proiectului ”Uriaşi de Pantelimon” (co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional), un antropolog colindă deja prin cartier şi-i adună poveştile.

Organizatorii transmit locuitorilor cartierului că aşteaptă poveştile la adresa point@makeapoint.ro sau pe pagina de Facebook.

După ce vor fi strânse poveştile, mai mulţi artişti din România şi din lume vor fi invitaţi să le transforme în imagini. Schiţele rezultate din întâlnirea poveştilor cu imaginaţia artiştilor vor fi jurizate în luna august, iar lucrările câştigătoare vor fi urcate apoi pe clădirile din jurul Turnului de artă.

Lucrările vor putea fi văzute începând din 13-15 octombrie, la Zilele Urban Art ”Uriaşi de Pantelimon”, o manifestare care va cuprinde evenimente de artă urbană, conferinţe, workshopuri, proiecţii tematice de film documentar şi întâlniri cu artiştii la lucru.

Spaţiile pe care se vor picta poveştile sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română. ”Faptul că aceste spaţii încă există – spre deosebire de alte foste uzine bucureştene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri – a făcut firească folosirea lor ca şevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat şi a duce arta şi dincolo de inelul central al oraşului”, spun organizatorii.