Confidenţialitate

CJUE, decizie înainte de votul pentru viitorul șef al Comisiei Europene: Comisia nu a oferit publicului acces suficient de larg la contractele de achiziție pentru vaccinurile Covid-19

Comisia Europeană nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinurile Covid-19, a decis miercuri o instanță a Uniunii Europene – cu o zi înainte de votul decisiv pentru Ursula von der Leyen. Aceasta trebuie să obțină sprijinul a 361 de deputați pentru a fi reconfirmată în funcția de președinte. Cele trei partide centriste pe care von der Leyen s-a bazat în 2019 – propriul său Partid Popular European, Socialiștii și Democrații și Renew – i-ar putea oferi din punct de vedere tehnic o majoritate, dar numai dacă toți acești deputați o vor vota în cadrul votului secret.

Politico: „Ursula von der Leyen pierde procesul privind transparența contractelor de vaccinare în fața instanței UE”

„Istoricul Ursulei von der Leyen în ceea ce privește transparența și colaborarea între instituții rămâne un punct sensibil pentru mulți dintre deputații europeni, deputați europeni de care va avea nevoie, atât la dreapta, cât și la stânga ei, pentru a obține sprijinul unei majorități absolute. În realitate, von der Leyen va trebui probabil să se bazeze pe sprijinul unui alt grup: poate al Verzilor. Și aici ar putea avea probleme”, scrie Politico.

„Cazul a fost înaintat de un grup de deputați europeni din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinare și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri Covid-19 în 2021.

Comisia a fost de acord doar să ofere acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni legate de viața privată. Deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță din cauza refuzului”, mai scrie Politico.

Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene apare în timp ce Ursula von der Leyen se pregătește să țină un discurs joi pentru a-i asigura pe legislatori că poate conduce organismul executiv al Europei pentru un nou mandat.

Ursula von der Leyen trebuie să obțină sprijinul a 361 de deputați pentru a fi reconfirmată în funcția de președinte. În prezent, marjele par reduse.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene: Comisia nu a oferit publicului acces suficient de larg la contractele de achiziție pentru vaccinurile Covid-19

„Această încălcare se referă, printre altele, la prevederile acestor contracte privind despăgubirile și la declarațiile că nu a existat un conflict de interese din partea membrilor echipei care au negociat achiziția vaccinurilor.

În 2020 și 2021, contractele de achiziție pentru vaccinurile Covid-19 au fost încheiate între Comisie și unele companii farmaceutice: aproximativ 2,7 miliarde de euro au fost eliberați rapid pentru a se putea face o comandă fermă pentru mai mult de 1 miliard de doze de vaccin.

În 2021, unii Membri ai Parlamentului European (MEP) și persoane private au solicitat, pe baza reglementării privind accesul la documente, accesul la aceste contracte și la anumite documente aferente pentru a putea înțelege termenii și condițiile acestora și pentru a se asigura că interesul public este protejat.

Deoarece Comisia a acordat doar acces parțial la aceste documente, care au fost publicate online în versiuni redactate, MEP-urile și persoanele private implicate au intentat acțiuni pentru anularea deciziilor în fața Tribunalului General al Uniunii Europene. În hotărârile sale, Tribunalul General admite parțial cele două acțiuni și anulează deciziile Comisiei în măsura în care acestea conțin nereguli.

În ceea ce privește prevederile contractelor privind despăgubirea companiilor farmaceutice de către statele membre pentru orice daune pe care aceste companii ar trebui să le plătească în cazul în care vaccinurile lor ar fi defecte, Tribunalul General afirmă că un producător este responsabil pentru daunele cauzate de un defect al produsului său și răspunderea sa nu poate fi limitată sau exclusă față de victimă printr-o clauză care limitează sau oferă o exonerare de răspundere conform Directivei 85/374.

Totuși, Tribunalul General observă că nu există nicio prevedere în Directiva 85/374 care să interzică unei terțe părți să ramburseze daunele pe care un producător le-a plătit ca rezultat al defectării produsului său. Tribunalul afirmă că motivul pentru care prevederile privind despăgubirea au fost încorporate în contracte, și anume pentru a compensa riscurile asumate de companiile farmaceutice în legătură cu scurtarea perioadei de dezvoltare a vaccinurilor, a fost aprobat de statele membre și a intrat în domeniul public.

Tribunalul General constată că Comisia nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar afecta efectiv interesele comerciale ale acestor companii. De asemenea, Comisia nu a oferit explicații suficiente despre modul în care accesul la definițiile <<comportamentului intenționat>> sau <<eforturilor rezonabile maxime>> din unele contracte și accesul la prevederile privind donațiile și revânzările de vaccinuri ar putea afecta efectiv și specific interesele comerciale respective.

În ceea ce privește protecția vieții private a persoanelor, invocată de Comisie pentru a refuza, parțial, accesul la declarațiile membrilor echipei care au negociat achiziția vaccinurilor că nu au avut conflicte de interese, Tribunalul General constată că persoanele care au intentat acțiunea au demonstrat în mod corespunzător scopul specific al interesului public în divulgarea datelor personale ale membrilor echipei respective.

Numai prin cunoașterea numelor, prenumelor și detaliilor rolului profesional sau instituțional al membrilor echipei în cauză, acestea ar fi putut stabili dacă membrii echipei au avut sau nu conflicte de interese. Mai mult, Comisia nu a ținut suficient cont de toate circumstanțele relevante pentru a evalua corect interesele în cauză, legate de absența unui conflict de interese și de riscul încălcării dreptului la viață privată al persoanelor în cauză”, a transmis Curtea de Justiție a Uniunii Europene într-un comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Emmanuel Macron a acceptat demisia premierului Gabriel Attal