Ministrul Finanţelor consideră că, în timpul acestei perioade de guvernare, România a devenit o țară “normală”, chiar şi în “condiţii dificile”.
”Încrederea e cel mai important lucru pe care l-a câştigat acest guvern în primele 4 luni de zile. 4 luni de guvernare le-am petrecut sub semnul unei crize fără precedent. Aş vrea să fac un bilanţ şi aş vrea să vorbesc despre ce am făcut noi până astăzi. În primul rând, în domeniul sănătăţii, am reuşit să înlăturăm cele mai negre scenarii. Cu decenţă şi cu respect faţă de cetăţenii României, eu zic că acest guvern a gestionat foarte bine această criză în sănătate. În al doilea rând, am reuşit să recâştigăm încrederea românilor în instituţiile de apărare. A fost o perioadă dificilă, tuturor le mulţumesc. Totul nu s-ar fi putut face fără un leadership important. Domnului Ludovic Orban îi mulţumesc pentru toate deciziile luate în această perioadă dificilă”, a declarat Florin Cîțu, miercuri seara, la prezentarea planului guvernamental de relansare economică.
Potrivit șefului Finanțelor, în această perioadă, România a stat la masa Comisiei Europene şi a fost tratată de la egal la egal, un partener cu drepturi depline, iar acest lucru se va vedea prin sumele record alocate.
“România a reuşit să finanţaze un deficit mult mai mare, la dobânzi mult mai mici. În iunie 2020, deşi ne-am împrumutat mult mai mult, pentru a finanţa cheltuieli mult mai mari, cheltuielile cu dobânzile sunt mai mici decât erau în iunie 2019. E foarte important pentru că se vede că încrederea are implicaţii reale şi pentru români”, a explicat ministrul.
Florin Cîțu a descris planul de relansare a economiei drept unul ambiţios, concentrat pe investiţii şi pe sporirea locurilor de muncă.
”În acest program, există soluţii clare şi concrete. Le vom arăta românilor că nu mai este nevoie să plece în altă ţară. Această schimbare de paradigmă înseamnă alocarea unor resurse mai mari către investiţii. Investiţiile au un rol vital în acest program de relansare a economiei. În acest program, nu apar nici noi taxe, nici impozite noi! Venim cu măsuri care să creeze oportunităţi pentru toţi românii, inclusiv cei care s-au întors recent în ţară. După 30 de ani de minciuni, a venit momentul să reconstruim România”, a menționat ministrul Finanţelor.
La rândul său, premierul a declarat că este momentul ca liderii politici să iasă din “mlaştina demagogiei şi populismului”.
În opinia lui Ludovic Orban, “vremea în care politicienii promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze”.
”Urmăm un model care e bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, productivităţii, pe creșterea capacității a companiilor de a face față competiției la nivel global, pe creşterea semnificativă a exporturilor. În programul pe care l-am elaborat împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui României, echipa guvernamentală, toți partenerii noștri din mediul de afaceri, din organizațiile profesionale, am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care în mare parte au fost accentuate de criza economică declanșată de epidemia de COVID-19. Am constatat că accesul companiilor la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate prin fonduri europene este extrem de dificil şi extrem de restrâns. Din acest motiv, am gândit, încă de la începutul crizei, să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv”, a explicat șeful executivului.
”Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunţ că, în curând, vom primi aprobarea pentru o schemă de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companii care nu sunt IMM-uri (…) O altă problemă pe care am constatat-o şi pe care încercăm să o remediem prin intermediul programului nostru este fluiditatea circulaţiei banilor între companii. O mare parte din companii din străinătate se finanţează prin sistemul de bursă. Pentru a preveni riscurile de scurt-circuitare a relaţiilor financiare în cazul în care o companie intră în probleme financiare, ne-am gândit la o schemă prin asigurarea ajutorului comercial”, a explicat premierul.
”Am gândit un sistem de garantare a factoring-ului care e destinat tot acestui obiectiv de asigurare a fluxului financiar. De asemenea, investiţiile sunt extrem de importante şi pe lângă IMM Invest am gândit şi alte sistem cum ar fi schema de garantare pentru leasingul de echipamente. Am gândit un sistem de granturi pentru IMM care să fie finanţat din fonduri europene. Un grant de 1 miliard de euro pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai mare grad de epidemia de COVID-19. De asemenea, şi granturi mai mari care vor fi operate prin sistemul 2.2, între două şi şase milioane de euro”, a mai anunşţat Orban.