Confidenţialitate

Citiți atent contractele cu furnizorul de gaze! Pot conține “capcane” | AUDIO

Președintele Asociației Energia Inteligentă îi sfătuiește pe consumatorii casnici să opteze până la 1 iulie, cu mare atenție, pentru furnizorul de gaze.

Ulterior acestei date, se poate opta pentru o altă companie, dar la prețul ales de furnizor, spune – la Europa FM – Dumitru Chisăliță.

“În situația în care nu optează pentru nimeni, legea prevede că, timp de un an de zile, poate să continue să primească gaze naturale de la același furnizor, dar la un preț stabilit unilateral de furnizorul de gaz. În acelaș timp, legislația prevede că oricând, absolut oricând, să existe posibilitatea să se schimbe furnizorul de gaze naturale, cu condiția pe care îl semnează cu un consumator să nu existe alte clauze care să pericliteze această schimbare prevăzută de lege”, ne-a explicat acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dumitru Chisăliță a observat după analizarea ofertelor furnizorilor de gaze, că unii dintre aceștia au introdus multe capcane în noile contracte.

Specialistul vă sfătuiește să citiți, înainte de asemna contractul de gaze, analizele de pe site-urile ANRE, unde găsiți un comparator de prețuri, sau AsociatiaEnergiaInteligenta.ro.

“Ceea ce contează cu adevărat este ceea ce semnezi: contractul pe care [furnizorul – n. red] ți-l pune la dispoziție și pe care îl semnezi! Contractul acela, odată semnat, poate să aibă niște clauze, care să determine costuri suplimentare nevăzute, modificări în timpul derulării contractului sau diverse alte capcane. Numărul de pagini al acestor contracte este unul relativ ridicat! Discutăm de 18-20 de pagini, pe care un consumator trebuie să le parcurgă, care te trimite la anexă, de la anexă la altă anexă…”, atrage atenția Dumitru Chisăliță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Asociatei Energia Inteligentă a  constatat că cei doi furnizori, care acoperă cea mai mare parte a teritoriului țării, cer prețuri mai mari la gaze.

“În momentul de față, există – din păcate – cei doi furnizori mari, care dețin 93% din piață, [nemţii – n. red] E.ON şi [francezii] Engie, și care, în momentul de față au peste 10% din cea mai bună oferă care se regăsește în comparatorul ANRE-ului. AIK, societate de furnizare gaze naturale, care este deținută de o altă societate din Londra, și care activează pe piața din România de circa doi ani”, a precizat Dumitru Chisăliță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste jumătate dintre români nu au auzit de procesul de liberalizare a pieţei gazelor, care va avea loc peste doar o săptămână, la 1 iulie, şi doar unul din cinci crede că are informaţii suficiente despre ceea ce trebuie să facă începând cu această dată, se arată într-un sondaj INSCOP Research