Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii de iarnă pe reţeaua feroviară din partea de sud-vest, nord şi centrul ţării, iar pe unele rute se intervine pentru repunerea sub tensiune a liniilor de contact, fiind în acelaşi timp asigurată transbordarea pentru călătorii aflaţi în câteva trenuri InterRegio (IR), informează Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.
“În acest moment se intervine cu drezine pantograf şi cu personal propriu pe raza Regionalei CF Iaşi, pe intervalul de staţii Vatra Dornei – Năsăud, unde sunt în desfăşurare lucrări de repunere sub tensiune a liniei de contact. Menţionăm faptul că, pentru a asigura continuitate în circulaţie trenurilor, care sunt trasate să tranziteze zona respectivă, se asigură transbordare cu mijloace auto, în intervalul orar necesar intervenţiilor pentru repunerea sub tensiune a linie de contact. Transbordarea auto se asigură pentru călătorii aflaţi în trenurile IR 1833, care circulă în relaţia Iaşi – Timişoara Nord şi IR 1832 care circulă în relaţia Cluj – Galaţi”, se precizează într-un comunicat.
CFR SA menţionează că această măsură este necesară pentru a evita staţionarea temporară a trenurilor, în perioada desfăşurării intervenţiilor, precum şi pentru a reduce întârzierile în circulaţia feroviară, în zonele afectate de condiţiile meteo nefavorabile.
În acelaşi context, compania feroviară anunţă că, în urma întreruperii temporare a traficului pe segmentul feroviar Vatra Dornei – Năsăud din cauza căderilor de copaci pe firul de contact şi linie, se va asigura pe distanţa Vatra Dornei – Năsăud şi retur transbordarea călătorilor cu mijloace auto la trenurile IR 1833 Iaşi – Timişoara Nord şi IR 1832 Cluj Napoca – Galaţi.
“În cursul acestei dimineţi, 9 ianuarie 2022, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile au fost căderi de copaci pe liniile de cale ferată generând întreruperea temporară a alimentării cu energie electrică sau a circulaţiei pe segmentele feroviare Leşu Ilvei – Ilva Mică şi Poarta – Slatina Timiş afectate de avertizarea meteo cod galben, ceea ce a condus la întârzieri în mersul unor trenuri care tranzitează aceste zone. În zonele unde este necesar, CFR Călători pune operativ la dispoziţia CFR SA locomotive Diesel pentru deblocarea circulaţiei. CFR Călători ţine permanent legătura cu CFR SA, managerul infrastructurii, care realizează dirijarea circulaţiei şi cu echipele din trenurile afectate oferind asistenţă călătorilor. Toate măsurile operative care se iau au ca principal scop circulaţia trenurilor în condiţii de siguranţă”, precizează sursa citată.
Compania feroviară naţională recomandă pasagerilor ca, înainte de efectuarea călătoriei, să se informeze despre condiţiile meteo şi să solicite informaţii despre eventualele întârzieri şi modificări produse în traficul feroviar la staţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, şi la telefon 021/9521.
De asemenea, pasagerii care au bilete şi doresc să renunţe la călătorie pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare.