Astăzi lansăm o adevărată provocare: circuitul turistic în cimitir. Nu am inventat noi roata pentru că în străinătate se practică de mulți ani acest tip de turism. Câți dintre noi, de exemplu, au mers la Paris și nu au vizitat cimitirul Montmartre? Și aceasta pentru că multe personalităţi sunt înmormântate aici, cum ar fi compozitorul Hector Berlioz și scriitorul Alexandre Dumas.
Există chiar și o asociație europeană a cimitirelor-monument. Acum cîțiva ani, în această asociație s-a înscris și Cimitirul Bellu din București, care a intrat astfel în circuitul turistic european. Autoritățile au stabilit un traseu pentru turiștii care doresc să străbată acest muzeu în aer liber.
De altfel, cam 20% dintre monumentele istorice ale Capitalei se află în cimitirul Bellu. Pe 28 de hectare se găseşte o adevărată colecţie de artă: aici şi-au pus amprenta mari sculptori români precum Karl Ştork și Ion Mincu. Mausoleele familiilor Cantacuzino, Ghica și Rosetti pot fi şi ele un punct de atracţie. La fel și mormintele unor scriitori ca Eminescu, Sadoveanu, Caragiale și Coșbuc.
Unul dintre monumentele care atrag atenția vizitatorilor este statuia Doamnei cu Umbrelă. Este vorba despre o tînăra din înalta societate din Belgia, care a ajuns guvernanta copiilor unui medic român. Văduv, bărbatul s-a îndrăgostit de ea și s-au căsătorit, însă în timpul unei vacanțe la Băile Herculane, femeia a făcut peritonită și a murit.
Așadar, Cimitirul Bellu are și istorie și povești cu care autoritățile i-ar putea atrage pe turiști. Pe continent, ruta cimitirelor europene generează anual milioane de vizitatori.
Sâmbătă, pe 16 mai, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Muzeelor, în cimitirul Bellu vor fi interpretate arii din spectacole de operetă. Concertul “Dolce Vita” va fi susținut de artiştii Teatrului de Operetă “Ion Dacian”, iar intrarea va fi liberă.