În Cipru, populația de feline este grav afectată de o mutație a coronavirusului.
Organizațiile pentru protecția animalelor cer Guvernului să ia urgent măsuri pentru a opri epidemia.
Mai multe orașe sunt afectate. Se estimează că 300.000 de pisici au murit deja din cauza acestei boli în ultimele şase luni.
Un pisoi de şase luni, pe nume Baby, a fost adus recent la o clinică veterinară din capitala Nicosia.
El a fost diagnosticat cu peritonită infecţioasă felină (PIF), un virus care „provine dintr-o mutaţie a coronavirusului intestinal prezent la 90% dintre pisici”…
…o boală care este „foarte contagioasă”de la un animal la altul, dar care nu se transmite la om, au explicat veterinarii.
Pisicile infectate au simptome precum febră, umflarea abdomenului, slăbiciune şi uneori devin agresive.
Pentru a opri focarele, s-au luat în calcul două opţiuni: utilizarea unui medicament aprobat pentru coronavirusul uman în India, molnupiravir, şi a unui medicament antiviral veterinar aprobat în Anglia. Însă, doar pentru al doilea a fost autorizat importul.
Prețul este foarte mare – între 3.000 şi 7.000 de euro pentru o pisică.
Rezultatul: nu există un stoc de medicamente pe insulă, notează agenția de știri France Presse.
Potrivit specialiştilor, populaţia de feline, alcătuită în cea mai mare parte din pisici fără stăpân, ar depăşi numărul locuitorilor de pe insulă, estimat la puţin peste un milion.
Cipru şi pisicile sale au o „relație” istorică: osemintele unuia dintre aceste animale descoperite lângă rămăşiţele umane dintr-un mormânt vechi de peste 9.000 de ani reprezintă cea mai veche dovadă a domesticirii pisicii.
Sursa foto: Shutterstock