Asociația Profesională a Ciobanilor îi cheamă luni, 26 august, la București, pe fermierii din acest sector. Președintele Asociației, Dan Petrescu, le cere ciobanilor să fie uniți și să ceară tragerea la răspundere a celor vinovați de extinderea pestei micilor rumegătoare. Crescătorii de oi sunt nemulțumiți că autoritățile nu-i despăgubesc pe toți fermierii afectați de pesta micilor rumegătoare și ale căror animale au fost eutanasiate. Mai mult, Dan Petrescu, președintele Asociația Profesionale a Ciobanilor (APC), atrage atenția că în România nu s-a aplicat niciun program de prevenție pentru bolile periculoase la animale:
Președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, Dan Petrescu: „Petre Daea spunea la vremea respectivă că nu este nicio problemă dacă mănâncă românul carne cu scrapie. Turcii ne-au închis exportul din cauza asta”
„Prevenție nu s-a făcut sub nicio formă și au venit bani – din 2007 încoace au tot venit bani către ANSVSA, către prevenție la toate bolile care s-au perindat prin România. Am știut numai banii pe prevenie să îi băgăm în despăgubiri. Acolo unde știm cu toții cum s-au dat pe scrapie, cum s-au dat și la porci și la toate celelalte animale. Știm cum am băgat ferme în 13 scrapii în carantină, cum le-am sacrificat prin abatoarele din România, deși Daea (Petre Daea – fost ministru al Agriculturii – n.r.) spunea la vremea respectivă că nu este nicio problemă dacă mănâncă românul carne cu scrapie. Turcii ne-au închis exportul din cauza asta. Nici acum nu e deschis exportul cu Turcia”, a spus Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor.
În timp ce focarele de pestă la oi și capre se extind, fermierii vor să strângă rândurile și cer intervenția premierului Marcel Ciolacu:
Președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, Dan Petrescu: „Fac un apel către toți ciobanii din țara asta: ori unul pentru toți, ori toți pentru unul”
„Trebuie ca export în România să nu mai facă 7-8-10 câți fac, să facă unul sau doi, fiindcă asta e înțelegerea. Și acolo e blatul. De la zi la zi se închid ferme. Acum două zile am înțeles că erau 60 de ferme blocate. Într-o zi jumate s-au închis încă patru, am înțeles. Președintele ANSVSA-ului nu l-am văzut niciodată ieșind la rampă să spună: <<băi, fraților, stați liniștiți, că noi facem, că dregem>>. Nimic, nimic. Să cerem să vină primul ministru să stăm de vorbă cu el. Nu o să plecăm până când nu o să reușim să vorbim cu dumnealui. Să ne adunăm să nu creadă că ciobanii au putut fi mințiți până când au fost dezbinați. Fac un apel către toți ciobanii din țara asta: ori unul pentru toți, ori toți pentru unul”, a declarat Dan Petrescu, președintele Asociația Profesionale a Ciobanilor.
Vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, Ionică Sterp: „Dacă se ajunge să le ia turmele de oi la oameni, atunci eu declar pe propria răspundere că o să iasă a doua revoluție în România”
La rândul său, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, Ionică Sterp, e revoltat de felul în care autoritățile – primăriile și ANSVSA – au gestionat situația pestei micilor rumegătoare.
Crescătorul din județul Bihor susține că exportatorii profită de situația creată din cauza pestei și oferă prețuri mici pe kilogramul de carne de oaie.
Ionică Sterp cere ca vinovații să răspundă și cu funcțiile, și penal.
„În momentul de față se încarcă vapor după vapor cu 16 lei – 17 lei pe kilogram. Dacă i-ar vinde ciobanii nu ar fi o problemă, nu ar zice că sunt închise exporturile. Trag un semnal de alarmă la exportatorii români să nu își mai bată joc de ciobani pentru că o să fie grav și pentru ei, dar și că o să răspundă autoritățile penal cum a ajuns boala în România și cine răspunde pentru toate aceste probleme.
Să nu se mai joace cu mintea ciobanilor pentru că fierb, clocotesc. Ciobanii astăzi când vorbim clocotesc. Bun Dumnezeu să mai fie să îi mai ținem în frâu o săptămână și să nu izbucnească și să iasă în stradă. Pentru că Doamne ferește, dacă se ajunge să le ia turmele de oi la oameni, atunci eu declar pe propria răspundere că o să iasă a doua revoluție în România, pentru că incompetența este la nivel maxim. După ce am rămas fără găini, fără porci, acum să rămânem și fără oi? Să îi ferească Dumnezeu să ieșim și să punem mâna pe par să ieșim în București că trebuie să se mute din Parlament toți aleșii pentru incompetența lor. Trebuie trași la răspundere și cine e vinovat să răspundă penal.”
Iar secretarul Asociației, Gheorghe Dănulețiu de la Sibiu, cunoscut ca „Ghiță Ciobanul”, cere ministrului Agriculturii să impună un preț minim la achiziția de oi:
Scretarul Asociației, Gheorghe Dănulețiu: „Oieritul din România trece prin momente destul de grele”
„Dragi colegi, oieritul din România trece prin momente destul de grele. Prin unitate putem să ținem la preț. Să nu dăm mieii din câmp sub 18,5 plus ANAF-ul și mieii de pe stabulație sub 20, plus ANAF-ul. Și dacă nu vom reuși să ajungem la ceea ce ar fi normal pentru sectorul ovin din România și ca să putem rezista în continuare vom fi nevoiți să apelăm la ministerul Agriculturii, să se plafoneze prețul, așa cum ni s-a promis de către domnul ministru”, a spus Gheorghe Dănulețiu, secretarul Asociației Profesionale a Ciobanilor.
Sursa foto: Shutterstock