Populația care are consum mic de energie, IMM urile și firmele din industria alimentară sunt protejate de prețurile mari cel puțin încă un an de acum încolo, spune la Europa FM, jurnalistul Mihai Nicuț.
Redactorul șef al publicației Economica.net a explicat luni dimineață, în emisiunea Deșteptarea, recenta ordonanță de urgență adoptată de guvern prin care plafonul până la care prețul la energie electrică este plafonat a scăzut, iar impozitarea companiilor din domeniu a crescut.
Spre deosebire de perioada de dinaintea adoptării noii ordonanțe, acum, Guvernul a coborât plafonul de consum pentru populație, până la care prețul e limitat, la 255 de kw oră, consum mediu lunar.
Jurnalistul Mihai Nicuț explică:
„Modificăm vechea ordonanță și, dacă anul trecut ați avut un consum mediu lunar între 0 și 255 kw veți plăti pe acest consum 80 de bani/kw iar diferența dintre 255 și 300 o veți plăti la prețul pieței, aceasta este modificarea importantă pentru acești oameni. Prețul pieței este fie prețul care este în contract fie dacă omul casei sau clientul este la furnizorul de ultimă instanță fie un preț lunar calculat de furnizor în funcție de prețul lor de achiziție.”
Protejate vor fi IMMurile, companii care domină economia:
„Tot ce înseamnă firmă care este din sectorul IMM cum a fost ea declarată la Registrul Comerțului, tot ce înseamnă companie care activează în industria alimentară, deci orice vrei tu, de la producător de pâine până la mezeluri. Pentru 85% din consum primesc preț plafonat de 1 leu/kw iar restul de 15% este la prețul pieței.”
În schimb, spune analistul Mihai Nicuț, celelalte firme vor avea de suferit:
„Ordonanța a redus dramatic baza de consum pentru care se vor aplica aceste prețuri plafonate și a crescut și impozitarea pentru producătorii din sectorul de energie electrică, deci mă aștept ca pentru acești consumatori, unde este acest plafon de preț pentru acest timp de consum să continue acest mecanism de sprijin, el a fost extins până în luna august anul următor. S-a scos din acest consum plafonat tot consumul non-casnic, mai puțin IMM-urile și industria alimentată, la aceste companii nu se va mai interveni, prețul de contract este prețul de contract, nu va mai fi preț plafonat, deci aici va fi o situație destul de delicată.”
Comisia Europeană analizează în această perioadă plafonarea prețurilor la gaze, materie primă din care se produce si curent electric.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea