Confidenţialitate

Cine trebuie să se testeze pentru depistarea diabetului?

Numărul diabeticilor este în continuă creștere. Una din patru persoane care au diabet nu ştie că suferă de această afecțiune. De asemenea, mulți dintre noi nu cunosc termenul de prediabet şi ce înseamnă acest lucru.

Înainte de apariția diabetului, nivelul glucozei în sânge este mai mare decât normalul, dar nu îndeajuns pentru diagnosticul acestei afecţiuni. Situația poartă numele de prediabet sau de toleranţă alterată la glucoză.

Diagnosticul prediabetului este important deoarece se pot lua măsuri pentru a preveni apariția diabetului. Prediabetul ridică riscul de a dezvolta diabet în următorii 10 ani.

În general, prediabetul nu provoacă simptome, ceea ce îl face mai periculos. Obezitatea, sindromul ovarelor polichistice, sau hipertensiunea arterială sunt factori de risc care trag un semnal de alarmă. Şi istoricul familial de diabet zaharat de tip 2 este important.

Când valoarea glicemiei este spre limita superioară este necesară efectuarea unui test numit test de toleranță la glucoză orală.
După ce se recoltează sânge pe nemâncate, pacientul va bea o soluție cu glucoză, iar după două ore de repaus absolut se va recolta din nou sânge pentru măsurarea glicemiei.

Pentru a preveni diabetul sunt indicate exercițiul fizic, scăderea în greutate și consumul alimentelor cu un conţinut scăzut în grăsimi şi zahăr. Este necesară monitorizarea nivelului colosterolului şi a tensiunii arteriale.

Este recomandată testarea pentru diabet tuturor celor de peste 45 de ani, persoanelor supraponderale, celor cu factori de risc precum hipertensiune arterială, diabet în familie sau un stil de viață sedentar. Pentru început un simplu test de sânge, glicemia, poate fi de ajuns pentru depistarea unei probleme.