Confidenţialitate

Cine sunt primii români vaccinați anti-Covid | GALERIE FOTO

”Vaccinarea împotriva COVID-19 a început astăzi în România, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Prima persoană vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membru al echipei medicale care, în 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2”, transmite Guvernul României.

”Am fost privilegiată să fiu prima persoană vaccinată din România”, a afirmat Mihaela Anghel, care a adăugat că nu a stat pe gânduri atunci când a aflat despre posibilitatea de a se vaccina.

Primii româmi vaccinați anti-Covid sunt aproximativ 6.000 de angajați din 10 spitale de boli infecțioase ale țării – două din București și câte unul din Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Baia Mare și Suceava.

La spitalul bucureștean Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel s-a arătat deranjat că unii oameni tot nu înțeleg importanța vaccinării.

”Nici nu se pune problema să convingem pe cineva. Dacă lumea nu pricepe că din acest virus se moare, e problema lor. Statul și, respectiv, statele europene au pus la dispoziția cetățenilor acest vaccin. Vor să se vaccineze, bine. Nu vor să se vaccineze – iarăși bine. Însă, dacă se îmbolnăvesc să nu se întrebe de ce i s-a întâmplat treaba asta”, a spus doctorul Adrian Streinu Cercel.

La Brașov, primul medic vaccinat anti-COVID a fost Andreea Moldovan, directorul Spitalului de Boli Infecțioase.

Prima persoană din Maramureș care a fost vaccinată, azi, la ora 10, este doctorul Alina Rus, coordonatorul secției de ATI de la Spitalul Baia Mare.

A urmat doctorul Cristina Cucu, directorul medical al acestui spital și apoi alți medici și asistente.

”Campania de vaccinare va continua, România urmând să beneficieze de 10 milioane de doze de vaccin, aproximativ 140.000 – 150.000 de doze săptămânal.
Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, estimează că imunizarea întregii populații din România va fi posibilă în aproximativ șase luni.
Măsurile sanitare trebuie, în continuare, respectate pentru protejarea sănătății și vieții oamenilor”, transmite Guvernul României.

Medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat de ce nu sunt vaccinați, zilele acestea, toți angajații celor 10 spitale spitale, aflate în prima linie în lupta anti-COVID.

România are capacitatea de a identifica noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. El a amintit că vaccinul este eficient împotriva acestei noi mutații descoperite în Marea Britanie și care circulă deja și în alte țări europene.

”Există posibilitatea de secvențiere a genomului viral, atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât și la nivelul Institutului Matei Balș, au fost făcute studii de evaluare tocmai pentru a vedea care este traseul acestui virus. Nu știm (dacă avem această nouă tulpină pe teritoriul României) dar orice este posibil. Din câte știm, vaccinul are un nivel bun de protecție pentru această tulpină”, a spus dr. Gheorghiță.

FOTO: Guvernul Romaniei