Confidenţialitate

Cine își va putea amâna ratele cu 9 luni. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie | AUDIO

Familiile care au cheluieli în această perioadă mai mari cu aproape 25 de procente vor putea să-și amâne ratele cu 9 luni, potrivit unui proiect de OUG. Criteriul este valabil și pentru companii. Proiectul de ordonanță de urgență va fi aprobat în următoarele săptămâni. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

După câteva săptămâni de analiză, coaliția de guvernare a decis să includă într-un nou pachet social și amânarea ratelor cu nouă luni. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că această măsura nu va însemna o scutire de plată.

Ratele se vor plăti după cele 9 luni. Pentru a beneficia de această măsură, românii trebuie să demostreze că au cheltuieli în această perioadă de criză cu 25% mai mari. La fel și companiile:

„Acum vom avea ca și criteriu creșterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut și la companii va fi raportat la costurile referitoare la utilități. Procedura va fi destul de simplă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de ordonanță de urgență este în lucru, măsura ar trebui să se aplice de la 1 iulie. Analiștii au criticat decizia coaliției: costul pe care îl vor avea de plătit după perioada de amânare cei cu credite va fi mai mare, spre deosebire de cazul în care ar plăti ratele în fiecare lună.

Și fostul lider PNL Florin Cîțu susține că măsura nu ar fi tocmai oportună în această perioadă. Întrebat despre acest aspect, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a răspuns:

„Eu repet: este vorba și de responsabilitate și de solidaritate. Ne manifestăm solidariatea de a veni cu un instrument, este un instrument, nu este o obligație în favoarea celor care au credite. Analiza pentru fiecare și-o va face fiecare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, indicele ROBOR la trei luni a ajuns acum la 5,9 procente, asta înseamnă dobânzi mai mari, drept urmare rate mai mari. În comparație, în 2020, indicele s-a situat în jurul valorii de 2%.