Confidenţialitate

Cine este GRECO și ce efect are raportul său care critică reformele Justiției?

GRECO este Grupul de state împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei.

Organismul a fost înființat în 1999, cu scopul de a urmări dacă statele membre respectă standardele anticoruptie.

Evaluările privind România marchează folosirea pentru prima dată de către GRECO a articolului 34 din Regulamentul său de procedură, introdus recent pentru a permite o “procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale”.

Această regulă poate fi aplicată atunci când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau o modificare procedurală poate duce la “încălcarea gravă” de către membru al Consiliului Europei a unui standard anticorupţie care a făcut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Procedura a fost inițiată după exprimarea unor preocupări serioase de către mai multe instituţii din România şi din străinătate, potrivit cărora modificările la legile justiţiei, adoptate în regim de urgenţă, ar putea pune în pericol eficienţa luptei împotriva corupţiei şi ar submina independenţa sistemului judiciar.

Nu este pentru prima dată când GRECO critică reforma justiției în România.

Anul trecut, GRECO evidenţia că România a implementat pe deplin numai 2 din cele 13 recomandări incluse într-o evaluare din 2016.

Şapte recomandări nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar parţial implementate.

Din GRECO fac parte 49 de state, adică toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, la care se mai adaugă Statelele Unite ale Americii și Belarus.

In principiu, GRECO nu poate aplica sanctiuni directe statelor membre care incalca standardele in privinta luptei anticoruptie. Cu toate acestea are o serie de proceduri care pot pune presiuni.

Spre exemplu, rapoartele acestora sunt publice si pot ajunge la alte organisme internationale si chiar la presa, care le poate aduce in fata cetatenilor.