Călin Georgescu a candidat ca independent la Președinția României și a adunat peste 239 de mii de semnături pe care le-a prezentat în momentul în care și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central. A fost funcționar al statului și chiar propunere de premier din partea AUR în 2020. A avut declarații care i-au adus și un dosar penal pentru că a promovat persoane acuzate de genocid și susține că dorește să aducă cultul onoarei și a demnității în statul român.
Călin Georgescu are 62 de ani și a construit o campanie puternică pe rețeaua TikTok. Biroul Electoral Central a decis că toate clipurile să fie șterse pentru că nu conțin codul de identificare al mandatarului financiar. În replică, Georgescu a susținut că nu a avut finanțare în campania electorală și nu are ce deconta.
Călin Georgescu a studiat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și are și un curs postunivertar la Colegiul Național de Apărare.
În 1991 devine consilier al ministrului Mediului în 1991. A mai fost director în Ministerul Afacerilor externe, Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare și, timp de 11 ani, director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă.
AUR l-a propus premier de două ori: în 2020 și 2021. Liderii Alianței s-au răzgândit după ce Călin Georgescu a susținut că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi ai românilor.
Parchetul General s-a sesizat și i-a deschis dosar penal pentru că promovarea unor persoane vinovate de genocid contra umanității și de crime de război și pentru că promovează în mediul public idei, concepții și doctrine fasciste, legionare, rasiste și xenofobe.
Călin Georgescu a mai declarat că scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică și că apartenența României la NATO nu înseamnă că suntem apărați de o eventuală agresiune a Rusiei.
Potrivit declarației de avere, Călin Georgescu deține o casă și un teren în Brașov, o mașină din 2022 și două depozite de 264 de mii de euro.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea