Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareeei Capadociei, este sărbătorit în prima zi din noul an, pe data de 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfintii Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Toți cei care poartă numele de Vasile sau derivate ale acestuia își sărbătorsc onomastica pe 1 ianuarie.
Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare?
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori si patru frați. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia si Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile.
Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa si Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfanta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viață ascetică, potrivit crestinortodox.ro.
Educația
Bazele educației Sfântului Vasile cel Mare au fot puse de tatăl său, profesor de retorică la Neocezareea în Pont. Sfântul Vasile şi-a continuat educaţia în şcolile din Cezareea Capadociei, unde l-a cunoscut pe Sfântul Grigorie Teologul, apoi în şcolile din Constantinopol şi, în fine, la Atena, potrivit seminariasi.ro.
Sfântul Vasile a distrus învățăturile ereticilor prin cuvântările sale și a ajutat bolnavii și bătrânii.
A scris Regulile vieții monahale și a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfântului Vasile au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizării vieții mănăstirești.
Sfântul Vasile cel Mare a fost un practicant prin excelență a milosteniei. Dragostea să față de semeni s-a concretizat mai ales în așezământul filantropic, numit de credincioși Vasiliada. Acest așezământ a fost construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunați cei înfometați și abandonați, spre a fi hrăniți. Potrivit cercetătorilor, fiecare boala își avea rezervată clădirea și personalul necesar pentru îngrijire.
Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbătă din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și, desigur, în sărbătoarea care îi este dedicată în ziua de 1 ianuarie.
Acesta a murit pe 1 ianuarie, în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani. Dintre cele mai cunoscute pilde ale Sfântului Vasile cel Mare sunt Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, rugăciunile de blestem asupra diavolului – acestea sunt citite doar de către un preot.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, celebrat pe 1 ianuarie