Confidenţialitate

Cîmpeanu explică la Virgin Radio de ce a crescut numărul elevilor care au absolvit BAC-ul: „Am simplificat materia” | AUDIO

Materia pentru Bacalaureat a fost simplificată. Acesta este unul dintre motivele pentru care mai mulți absolvenți de liceu au trecut examenul maturității. Afirmația îi aparține ministrului educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus, în direct la matinalul Virgin Radio, că România a atins cel mai mare procent de promovabilitate la BAC din ultimii 13 ani.

„Am simplificat materia. Am eliminat din materie, nu trebuie uitat, și anul acesta și anul trecut acele porțiuni de materie, acele conținuturi care au fost predate în timp ce școlile au fost închise. Subiectele au fost foarte corect calibrate. Subiecte pentru nota 5 și nota 6 – mai accesibile. Subiecte medii – pentru note de până la 8, 8.50. Și subiecte mai dificile de departajare – pentru note de peste 9 și nota 10. Anul acesta organizarea a fost mult mai bună”, a spus Sorin Cîmpeanu la matinalul Virgin Radio.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Mihaela Nabăr, de la fundația World Vision, pentru Europa FM: „Dacă ne uităm la datele reale și vedem câți copii am pierdut pe drum de la momentul la care ei au finalizat clasa a VIII-a și până acum vedem că pe jumătate i-am pierdut pe drum”

Totuși, deși a crescut numărul celor care au trecut Bacalaureatul, datele arată că doar jumătate dintre cei care au absolvit clasa a VIII-a în urmă cu patru ani au și ajuns să mai dea examenul.

„Acum 4 ani, peste 170 de mii de copii au absolvit clasa a VIII-a, în anul 2017-2018. Dintre aceștia, doar 84.000 – adică sub jumătate – au ajuns să promoveze Bacalaureatul. Aceste date de absolvire la Bacalaureat sunt, într-adevăr, cele mai bune din ultimii ani, dar dacă ne uităm la datele reale și vedem câți copii am pierdut pe drum de la momentul la care ei au finalizat clasa a VIII-a și până acum vedem că jumătate i-am pierdut pe drum”, a spus Mihaela Nabăr.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Mihaela Nabăr: „Copiii din rural nu își continuă studiile pentru că aproape 40% dintre familii nu dispun de resurse”

Directorul executiv al World Vision afirmă că există o mulțime de factori care-i influențează pe elevi să abandoneze școala. Sărăcia este una dintre cauze:

„Copiii din rural nu își continuă studiile pentru că aproape 40% dintre familii nu dispun de resurse și ne spun tot timpul că abia le ajung banii de la o lună la alta. Mai mult de atât, 24% dintre adolescenții noștri ne spun că nu vor să meargă la liceu pentru că vot să fie pe banii lor, adică vor să devină independenți financiar. 37% dintre adolscenți ne spun că nu merg la școală tot timpul pentru că școala nu îi atrage”, a adăugat Mihaela Nabăr.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Citește și: Ce ar schimba un viitor student la Harvard la învățământul românesc și cât diferă Bacul american de cel din țară | VIDEO