Confidenţialitate

Ministrul Cîmpeanu: Diferențele după corectarea lucrărilor la BAC sunt inadmisibil de mari

Diferențele sunt inadmisibil de mari între prima corectură și a doua corectură la Bacalaureat, în unele cazuri, spune ministrul Educației.

“Avem situații și cu peste trei puncte diferență”, remarcă Sorin Cîmpeanu.

69,8 la sută este rata de promovare a examenului de bacalaureat de anul acesta, după rezolvarea contestațiilor.

În ce privește miile de lucrări cu note diferite față de corectura inițială, Sorin Cîmpeanu spune că este vorba despre „subiectivism uman”.

Poate fi eliminat prin corectarea digitalizată a lucrărilor pentru examenele naționale, începând cu evaluarea la clasa a doua, a patra, a șasea și clasa a opta, de anul viitor, începând cu o evaluare într-un proces pilot pentru bacalaureat tot de anul viitor. În acest fel se elimină subiectivismul uman și putem avea rezultate mult mai concludente”, a afirmat ministrul.

Ministrul spune că a cerut situația pentru Evaluarea Națională.

Avem 12 situații în care diferențele sunt inadmisibil de mari între prima corectură și a doua corectură. Vom cere acest lucru și pentru examenul de Bacalaureat. Pot să vă spun că din cele 52.874 de note schimbate, aproape 6.000 au diferențe mai mari de 1 punct. Avem situatii și cu peste trei puncte diferență”.

Conform ministrului, baremul a fost corect, iar subiectele nu au fost mai ușoare.

În România, sunt 40 de licee, unde rata de promovare la bacalareat a fost zero,  a amintit ministrul Sorin Cîmpeanu. Ministrul spune că ar putea trimite inclusiv corpul de control la unitățile in cauza.