Probleme cauzate de ciclonul Boris și în Europa Centrală și de Est. Mai multe râuri au ieşit din matcă, provocând pagube materiale, iar cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața până în prezent. În Ungaria este pericol de revărsare a Dunării, iar în Austria, mii de soldați ajută la evacuarea oamenilor din zonele afectate de viituri. Uniunea Europeană va acorda sprijin populațiilor afectate, dă asigurări Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Din cauza furtunilor cu precipitaţii abundente, premierul Ungariei, Viktor Orban, și-a amânat deplasările internaţionale, implicit un discurs în Parlamentul European.
Se așteaptă debite istorice pe râurile din Ungaria din pricina ciclonului Boris. Inclusiv Dunărea s-ar putea revărsa și există risc de inundații. În Slovacia, fluviul a inundat deja zona orașului vechi din Bratislava. Nivelul apei a depășit 9 metri și crește în continuare, potrivit BBC.
Situația în Germania și Austria
În Germania, Fluviul Elba crește cu 3 centimetri pe oră, iar în Austria, 2.400 de soldați au fost mobilizați pentru a evacua oamenii din zonele afectate de viituri. În orașul Sankt Pölten, în doar 4 zile a căzut mai multă ploaie decât în întreaga toamnă din 1950, considerată cea mai ploioasă.
Și Cehia a fost grav afectată de inundații. Peste 12.000 de oameni au fost evacuaţi, a anunţat premierul ceh.
Polonia vrea să instituie stare de dezastru natural
Între timp, Polonia intenționează să decreteze stare de dezastru natural. Traficul feroviar a fost suspendat în multe părți ale țării
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de solidaritate pe reţeaua X, menționând că sinistrații vor primi sprijin din partea Uniunii Europene.
Ciclonul Boris continuă să se deplaseze spre sud, în Italia.
Sursa colaj foto: Captură foto / Video / Cristina Diaconu
Sursa video: Cristina Diaconu