Așteptările în politica externă a lui Donald Trump, ajuns din nou la Casa Albă, pentru al doilea mandat de președinte, sunt puse sub semnul întrebării de către unii analiști, în ciuda declarațiilor lui Trump, conform cărora va fi un pacificator și unificator. Așteptările sunt mari mai ales în ceea ce privește războiul cu Ucraina, despre care nu a rostit niciun cuvânt în discursul inaugural.
Analistul de politică externă, Christian Mititelu, fost director BBC România, se raportează la rezultatele din mandatul anterior al lui Trump
„Unii spun <<Domnule, cred că ăsta este un om care poate să se așezela masa de negociere. Eventual, să bată cu pumnul în masă și să rezolve probleme internaționale. Cum ar fi războiul din Ucraina. Experiența mandatului anterior a arătat că genul acesta de politică nu are succes. A încercat cu Coreea de Nord, nu a reușit. A încercat cu Iranul, nu a reușit. Iranul e slăbit acum, dar altfel a fost pe punctul să producă o armă atomică”, a explicat la Europa FM Christian Mititelu – analist de politică externă.
În ceea ce privește politica economică promovată de Trump, Christian Mititelu constată că în discursurile președintelui Trump predomină dorința de a pune taxe
China, dar și Uniunea Europeană pot fi vizate.
„Cuvântul cheie pe care îl regăsești în tot parcursul lui este <<tarifele>>. Tarifele comerciale. El vrea să impună tarife punitive țărilor pe care vrea să le îngrădească din punct de vedere economic. În primul rând, China. Dar amenință și Uniunea Europeană și Canada, și Mexicul. Sigur că, asemenea măsuri se pot lua, dar ele se întorc de multe ori împotriva propriei populații americane. Pentru că înseamnă că o serie de produse se vor scumpi. Nu vor mai fi atât de ușor disponibile în America”, a mai spus la Europa FM Christian Mititelu.
Analistul de politică externă, Christian Mititelu: „Toată lumea este de acord că este un politician imprevizibil”
„Nu știi, în primul rând, dacă va face ceea ce se laudă sau spune că va face și nu știi dacă nu-și schimbă părerea. Dau un exemplu legat de politica față de China: unii din administrație consideră că actuala conducere a Chinei reprezintă un mare pericol pentru America și totul pentru a stăvili, dacă se poate, dezvoltarea economică și extinderea influenței Chinei. De exemplu, domnul Elon Musk care este acum omul de casă al președintelui Trump, acest miliardar care e de părere că s-ar putea să aibă neplăceri cu investițiile pe care le-a făcut acolo și pe care vrea să le extindă și vede o posibilitate de dezvoltare economică”, a mai explicat la Europa FM Christian Mititelu.
Analistul pe politică externă, Christian Mititelu, fost director BBC România, la Europa FM.
Sursa foto: Shutterstock