Decizia-fulger a României de a trimite în Republica Moldova, joi, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali a urmat donației făcute, marți, de Ungaria, constând în 100.000 de măști și 5.000 de echipamente de protecție.
Pentru combaterea epidemiei de coronavirus, autoritățile de la Chișinău au cerut ajutor din partea Uniunii Europene și, în mod separat, a Ungariei.
Regimul din Republica Moldova a provocat astfel România, spune politologul Armand Goșu, un specialist al spațiului ex-sovietic și al estului Europei.
“A fost un fel de duș rece. Bucureștiul nu se aștepta. A fost un fel de cuțit înfipt în spate. Președintele Iohannis a făcut foarte puține referiri, în toată perioadă politică a dânsului, la Republica Moldova. De aceea, în mediul diplomatic bucureștean, toată lumea a ridicat din sprâncene, neînțelegând ce se întâmplă, de unde interesul președintelui pentru Republica Moldova. Lucrurile au fost clare a doua zi, când la Chișinău a aterizat ministrul ungar de Externe (…) tot acest spectacol, pus în operă de autoritățile de la Chișinău, fiind menit să stârnească o reacție a Bucureștiului”, a opinat profesorul, invitat în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM.
A urmat reacția președintelui Klaus Iohannis privind legea pentru autonomia Ținutului Secuiesc, o declarație care a primit o replică de la șeful diplomației ungare.
Din triunghiul Budapesta-București-Chișinău, câștigatoare iese actuala putere politică din Republica Moldova, care atrage de partea sa electoratul moldovean proeuropean, susține Armand Goșu.
Politologul a amintit, totodată, că actualul ministru moldovean de Externe a fost, până în urmă cu o lună, ambasador la Budapesta. “S-ar putea să asistăm în continuare la astfel de reacții ale Bucureștiului, de tip pavlovian”, este de părere Armand Goșu.
Directorul organizației Expert Forum a observa, zilele trecute, la Europa FM, că presedintele Klaus Iohannis a reacționat într-un mod necaracteristic. În opinia sa, unul din motivele reacției dure a șefului statului a fost implicarea Ungariei în politica din Republica Moldova.
“Președintele Iohannis nu este așa un politician inert. Când vrea poate să reacționeze. Cred că l-a enervat implicarea guvernului de la Budapesta în Moldova. Dincolo de faptul că dă o copită în PSD, implică și această dimensiune a interesului Budapestei pentru evoluții politice din România”, a susținut Sorin Ioniță.