Chișinău, capitala Republicii Moldova, este supranumită „orașul din piatră albă” datorită clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar, rocă ce se găseşte din abundenţă în această zonă.
Printre obiectivele turistice cele mai importante din Chişinău se numără Sala cu Orgă, Teatrul “Mihai Eminescu”, Catedrala Centrală, Teatrul de Operă şi Balet “Maria Bieşu”, Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Militar sau Muzeul de Etnografie.
În inima Chişinăului se găseşte Piaţa Marii Adunări Naţionale sau fostul Asamblu Mitropolitan, compus din Catedrala Naşterii Domnului, clopotniţă şi “Porţile Sfinte”.
Catedrala Naşterii Domnului a fost ridicată între anii 1830 şi 1836, şi este construită din piatră și cărămidă, în stil neoclasic rusesc, cu trei altare: central – Nașterea Domnului, şi două laterale – cel sudic – Sfântul Alexandru Nevski, şi cel nordic – Sfântul Nicolai Mirlikysky.
Pictura nu este cea originală, ci este refăcută după 1990, deoarece în perioada sovietică această catedrală a fost folosită drept spaţiu expoziţional.
Ştefan cel Mare şi Sfânt
Clopotniţa nu este nici ea cea originală. Aceasta a fost demolată în perioada sovietică şi reconstruită la începutul anilor ’90 din fonduri private.
De această clopotniţa se leagă şi istoria Arcului de Trumf, aşa cum este cunoscut. De fapt, el se numeşte “Porţile Sfinte” pentru că trebuia să facă intrarea către Ansamblul Mitropolitan.
“Porţile Sfinte” au fost construite pentru că, atunci când au planificat construirea clopotniţei nu era încă finalizat clopotul. Când a fost gata, au realizat că nu încăpea pe ferestrele de sus, cele originale. Astfel, au fost nevoiţi să construiască încă un element, adică “Porţile Sfinte”, unde să poată fi adăpostit clopotul.
În 1846, când au fost terminate, “Porţile Sfinte” au mai primit încă o însemnătate legată de victoriile imperiului rus în războaiele cu turcii.
*Vizitarea oraşului Chişinău a fost realizată cu ocazia Conferinţei Naţionale a Ghizilor de Turism, ediţia a III-a, cu sprijinul agenţiei de turism Hello Bucovina şi a Federaţiei Naţionale a Ghizilor de Turism din România.