”Cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou unirea” a spus în urmă cu puțin timp, la Chișinău, fostul președinte al României Traian Băsescu.
”Suntem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte mulţi, în România, nu ştiu de ce această piaţă se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi le spunem acum: aici, românii din Republica Moldova au dat în 1989 bătălia pentru limba română. 300.000 de români din Republica Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat”, a subliniat fostul președinte al României în fața mulțimii adunate în centrul Chișinăului.
Vor locuitorii Republicii Moldova Unirea cu România?
Centrul Social-Politic European (CSPE) a anunțat recent declanșarea unor ample studii sociologice despre tendințele populației privind unirea Republicii Moldova cu România.
Prima parte a cercetării va începe în perioada 1-14 aprilie, în Chișinău, unde va fi implicată întreaga populație a municipiului și o rețea de operatori care vor chestiona direct cetățenii, din ușă în ușă.
Organizatorii promit implementarea unui proiect pilot pentru testarea votului electronic prin intermediul platformei online decid.md.
Persoanele cu reședința în municipiul Chișinău vor putea să-și exprime opțiunea pe baza buletinului de identitate, începând cu 1 aprilie. Pe aceeași platformă, datele preliminare vor putea fi văzute în timp real, menționează CSPE într-un comunicat de presă.
Gradul de participare va indica nivelul de interes și de informare al oamenilor din capitală în raport cu tema.
Întrebarea va fi una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns, iar chișinăuenii vor putea alege pe aceea care corespunde opiniei lor, cu ,,DA” sau „NU”.