Confuzie în spațiul public după informațiile potrivit cărora medicul chirurg Gheorghe Burnei, acuzat că făcea experimente pe copii și lua mită, s-ar fi întors în sala de operații.
Fiul său a scris pe Facebook că doctorul își va relua activitatea într-o clinică medicală privată. O interdicție a instanței nu îi permite, deocamdată, să lucreze în spitalele de stat.
Odată cu mediatizarea cazului, clinica medicală privată care funcționează în București și în alte orașe a dezmințit această informație. Unii pacienți susțin, însă, că li s-a spus că se pot programa chiar la doctorul Gheorghe Burnei.
Postarea fiului chirurgului
Într-o postare de pe Facebook, fiul medicului chirurg anunța că tatăl său își va începe activitatea la clinica privată pe 19 iulie. Îi invita însă pe pacienți să nu își facă deocamdată programări la numărul clinicii, ci la un altul.
Fiul lui Gheorghe Burnei afirma că intervențiile și consultațiile sunt contra cost pentru că tatăl său nu are voie, deocamdată, să profeseze la stat.
Unul dintre pacienții care au sunat să-și facă programare la doctorul Gheorghe Burnei este Oana Botezatu. Aceasta a spus, la Europa FM, că reprezentanții clinicii nu au ascuns, în primă instanță, colaborarea cu medicul chirurg.
După ce informația a apărut în presă, reprezentanții clinicii private au dezmințit informația pe Facebook și au spus că interventiile se efectueaza numai la adulti, nu și la copii, iar medicii unității au aviz de libera practică.
Ulterior, Oanei Botezatu i s-a trimis un sms în care i se spunea că doctorul nu lucrează la clinică și că…a fost o greșeală.
Președintele Colegiului Medicilor se bucură că Gheorghe Burnei și-a găsit loc de muncă
Cum e posibil ca un medic chirurg – acuzat de fapte extrem de grave – să fie interzis în spitalele de stat, dar să aibă voie să lucreze la privat?
Președintele Colegiului Medicilor Gheorghe Borcean a spus, la Europa FM, că nu vede o problemă și afirmă chiar că se bucură pentru colegul său de breaslă.
”Sunt deosebit de bucuros dacă se întâmplă așa pentru că întotdeauna am considerat că doctorul Burnei este unul dintre chirurgii de valoare din România”, a spus Gheorghe Borcean.
Acuzațiile DNA
Să amintim, DNA îl acuză pe Gheorghe Burnei de experimente ilegale: ar fi prelevat de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor.
Ţesuturile, păstrate în condiţii improprii, erau apoi transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte operații chirurgicale.
Chirurgul este cercetat și pentru luare de mită.
În referat se arată că Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinții ai căror copii urmau să fie operați, însă după ce efectua intervențiile chirurgicale le permitea părinților “să îl gratifice” cu diverse sume.
În anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenției chirurgicale încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donație.
Conform datelor prezentate în referat, persoanele care ajungeau la Burnei și care îi ofereau mită erau părinți ai căror copii aveau anumite deficiențe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.
Totodată, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenție chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinți să-i dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale.
Anchetatorii mai spun că medicul apela și la amenințări cu refuzul efectuării operației dacă părinții nu se conformau cererilor sale.
Medicul chirurg Gheorghe Burnei este cercetat sub control judiciar și, în această perioadă, instanța i-a interzis să lucreze în spitalele de stat, dar nu a pomenit nimic de cele private.