Nu au fost detectate noi variante de coronavirus în China, după ce guvernul de la Beijing a renunțat la politica strictă anti-Covid, arată un studiu recent. Deși infectările s-au înmulțit considerabil după ridicarea restricțiilor, aproape toate persoanele aveau subvariante ale tulpinii Omicron.
Finalul politicii dure „zero cazuri Covid în China” a alimentat temerile că țara din Asia ar putea deveni un loc propice pentru apariția unor noi tulpini de coronavirus, mai grave sau mult mai virale.
Acum, un studiu publica în revista britanică The Lancet arată că acest lucru nu s-a întâmplat.
Mai precis, cercetătorii chinezi spun că infectările de după ridicarea restricțiilor au fost produse de subvariantele tulpinii Omicron, fără să fie detectată o nouă tulpină.
„Analiza noastră sugerează că două subvariante deja cunoscute de Omicron au fost responsabile în principal pentru creşterea numărului de cazuri la Beijing şi, probabil, în toată China”, a George Gao, medic virusolog la Academiei de Ştiinţe din China.
Studiul a analizat 413 eşantioane recoltate la Beijing şi secvenţiate între 14 noiembrie şi 20 decembrie, iar concluzia este că „nu există nicio dovadă că noi variante ar fi apărut” în acea perioadă.
Peste 90% dintre cazuri reprezentau infectări cu subvariante Omicron.
Cu toate acestea, unii experiți în virusolgie avertiează că perioada analizată în studiu acoperă un interval de doar câteva săptămâni de la ridicarea restricțiilor, care ar fi multe prea scurt pentru concluzii exacte.
Foto: Shutterstock
Citește și: România: Rate de mortalitate extrem de ridicate în rândul tinerilor bolnavi de cancer | AUDIO