Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus în China a ajuns la cel puţin 490, au anunțat autoritățile din statul asiatic.
Autorităţile din provincia Hubei, epicentrul epidemiei, au raportat, miercuri, 65 de noi cazuri mortale.
Se consemnează, totodată, o creştere accentuată a numărului de persoane infectate, cu 3.156 de noi îmbolnăviri.
Numărul purtătorilor de noul coronavirus depăşeşte 23.500 în China continentală.
Regimul de la Beijing a ordonat înăspirea controalelor în piețele de animale sălbatice. Într-una dintre acestea a apărut virusul.
Luni, spitalul construit în regim de urgență, în doar 10 zile la Whuan, a primit primii pacienți. Armata chineză a mobilizat 1.400 de doctori, asistente și personal auxiliar pentru această unitate, cu o suprafață de 60.000 de metri pătrați, ridicată de 7.000 de muncitori în timp record.
Filipine și Hong Kong au raportat singurele decese din afara Chinei, câte unul fiecare.
Noul coronavirus provoacă o infecție respiratorie acută severă, iar simptomele încep de obicei cu febră, urmată de o tuse seacă.
„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat directorul general al OMS, într-o conferință de presă.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că, „în ciuda alertei, nu se impun restricții de călătorie și comerț cu China”.
”Vreau să fiu clar. Această declaraţie nu este un vot de neîncredere dat Chinei. Cea mai mare îngrijorare a noastră este riscul ca virusul să să răspândească în ţări cu sisteme slabe de sănătate”, a mai spus oficialul OMS.
În acest moment, rata mortalității asociate acestui nou coronavirus (2019-nCoV) nu poate fi cunoscută cu exactitate, deoarece nu se știe câți oameni sunt efectiv infectați.
Perioada dintre infectare și debutul primelor simptome este estimată la 2-10 zile. Faptul că estimarea este una preliminară și „inexactă” justifică o monitorizare sau o carantină de 14 zile pentru persoanele expuse la virus.
Pacienții dezvoltă o formă agresivă de pneumonie. În cazul a trei sferturi dintre persoanele decedate, au fost afectați ambii plămâni. Cei mai mulți aveau febră și tuse, iar o treime sufereau de insuficiență respiratorie.
Specialiști în boli infecțioase citați de The New York Times susțin că noul tip de coronavirus tinde să provoace o pandemie.
Oamenii de știință nu știu, până în acest moment, cât de letal este noul coronavirus, deci există o incertitudine cu privire la cât de multe decese ar putea provoca o eventuală pandemie. Există, însă, un consens potrivit căruia agentul patogen este transmis cu ușurință de la om la om.
Coronavirusul descoperit în Wuhan se răspândește mai rapid ca gripa, care este foarte transmisibilă, spre deosebire de bolile înrudite provocate de alte tipuri de coronavirus, precum, SARS și MERS, au descoperit oamenii de știință.