Cheile Caraşului fac parte din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, şi se întind pe o lungime de 19 kilometri, între localitatea Caraşova şi până la izbucul Caraşului.
Aceste chei impresionează prin peisajul sălbatic, dar şi prin numărul mare de peşteri (în jur de 300), avene, grohotişuri şi izvoare carstice.
Râul Caraş, de un verde-albăstrui impresionant, este mărginit de-o parte şi de cealaltă de un peisaj pitoresc format din coaste abrupte, vegetaţie abundentă şi zeci de peşteri.
Traseul turistic, ce se întinde pe parcursul a 9 kilometri, pleacă din Caraşova şi ajunge la Peştera Comarnic, urmând triunghiul albastru.
Cheile Caraşului se parcurg pe o cărare îngustă de jumătate de metru, în dreapta înălţându-se peretele abrupt al muntelui, iar în stânga, în hău, curge apa râului.
La vreo 30 de minute de la intrarea pe chei se găseşte Peşterea Liliecilor, numită aşa datorită depozitelor de guano.
După poiana Prolaz continuă porţiunea sălbatică a cheilor, care merg până la confluenţa cu râul Comarnic, însă traseul nu mai prezintă siguranţă pentru un turist fără experienţă şi o bună condiţie fizică, poteca fiind inexistentă.
*Drumeţia pe Cheile Caraşului s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.