Confidenţialitate

Chef Adi Hădean: ”Cred că trebui să învățăm de la cei care au resurse puține”

Chef Adrian Hădean a participat la dezbaterea pe tema risipei alimentare, din cadrul campaniei „Nu arunca pâinea”, desfășurată la fabrica de panificație și produse de patiserie La Lorraine din Câmpia Turzii. Realizatorul emisiunii Medium Rare de la Europa FM crede că ”trebui să învățăm de la cei care au resurse puține” și ”să nu uităm că accesul la pâine pe care îl avem astăzi e o chestie atât de vremelnică și de trecătoare, să nu uităm cum am trăit acum 30 de ani”.

„La noi excesul de mâncare înseamnă bogăție. Există preconcepția că nu mergi în restaurante unde ai mâncare puțină în farfurie pentru că se consideră că acel patron e zgârcit și îți pune mâncare puțină. Toată lumea crede că în HoReCa se fac foarte mulți bani. Cine face un business curat face bani puțini și cu efort, iar cel care face un business corect nu face risipă, pentru că știe ce implicații are asta.”, a comentat Adi Hădean în cadrul dezbaterii din cadrul campaniei „Nu arunca pâinea”.

Adi Hădean crede că e extrem de important să acordăm atenție și la comportamentul nostru de acasă și la risipa pe care o facem în gospodărie pentru că, potrivit statisticilor, cea mai mare risipă se face în gospodării.

Un studiu făcut de asociația „Mai Mult Verde” a scos la iveală faptul că, în România, cel mai mult se risipesc alimente în: gospodării- 49%, apoi în sectorul industriei alimentare- 37%, în retail- 7%, în sectorul alimentației publice- 5% și în sectorul agricol- 2%.

Numai după sărbători, un român a aruncat la gunoi aproximativ 16 kilograme de mâncare, potrivit unui studiu realizat de InfoCons.

„Cred că trebui să învățăm de la cei care au resurse puține, pentru că noi momentan trăim o perioadă de belșug, pentru că dacă nu am trăi-o nu ne-am permite să aruncăm nimic. Dacă vreți și niște cifre noi acum suntem aproape de 8 miliarde de oameni ca populație sunt 4 miliarde de oameni care nu mănâncă decât o masă pe zi. Sunt 800 de milioane de oameni care nu mănâncă în fiecare zi o masă, gândiți-vă ce genocid este acesta care este făcut din inconștiență. Trebuie să învățăm să ne formăm niște obiceiuri mai potrivite pentru viața noastră, adică obiceiul de nu a cumpăra 3 pâini deodată, dacă nu sunteți 8 oameni în casă. Să nu uităm că accesul la pâine pe care îl avem astăzi e o chestie atât de vremelnică și de trecătoare, hai să nu uităm cum am trăit acum 30 de ani.”, spune Chef Adrian Hădean.

Risipa alimentară înseamnă și pierderi financiare, mai ales că România se află pe pe primul loc în ceea ce privește sumele cheltuite lunar pentru hrană. Conform unui studiu Eurostat, în fiecare lună, românii dau pe hrană 27% din cheltuielile de consum, cu mult peste media europeană, care este de 12%.