Confidenţialitate

CFR Călători suplimentează componenţa garniturilor de tren

CFR Călători suplimentează la capacitate maximă tehnic disponibilă componenţa garniturilor de tren, în contextul ultimelor prognoze de caniculă şi disconfort termic accentuat emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, informează compania.

“Precizăm că întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic – funcţional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs. Pentru menţinerea în funcţiune a instalaţiilor de climatizare au fost dispuse măsuri suplimentare de mentenanţă climă în reviziile de vagoane care formează garniturile de tren, precum şi însoţirea cu electricieni de vagoane în anumite intervale orare, atunci când sunt situaţii de caniculă”, se precizează într-un comunicat.

În condiţiile utilizării întregului parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport şi în vederea adaptării cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă pasagerilor să îşi planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziţie în graficul unei zile de circulaţie şi să îşi procure legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens.

Biletele sunt vândute în limita locurilor disponibile din tren şi nu se emit bilete fără loc rezervat la trenurile cu regim de rezervare. Achiziţia legitimaţiilor de călătorie se poate face utilizând următoarele canale: online, de la automatele de vânzare bilete din gări, din aplicaţia mobilă ‘CFR Călători mersul trenurilor şi bilete online’, direct de la casele de bilete din gări şi agenţii de voiaj CFR Călători, de la distribuitori autorizaţi (agenţii de turism).

“În staţiile mari, cu trafic crescut de pasageri, vor fi efectuate controale la urcarea în trenurile CFR Călători. În acest sens, este bine ca pasagerii să aibă pregătite legitimaţiile de călătorie pentru optimizarea urcării”, atrag atenţia reprezentanţii companiei.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de caniculă, valabilă pe parcursul acestei zile în 12 judeţe, respectiv alerte Cod galben şi Cod portocaliu de temperaturi ridicate şi disconfort termic, ce vizează peste trei sferturi din ţară în perioada 22 – 24 iulie.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de miercuri, în Banat, Crişana, Oltenia şi în sud-vestul Transilvaniei şi al Munteniei vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35 şi 37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi.

Totodată, un al doilea Cod galben de caniculă va fi valabil în zilele de 22, 23 şi 24 iulie, când valul de căldură se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării şi se va intensifica treptat, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general, temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18 – 20 de grade.

Conform prognozei de specialitate, pe 22 şi 23 iulie, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat, ce va afecta zone din 10 judeţe. Astfel, pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica.

În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 – 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat. Totodată, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

La nivelul Capitalei, valul de căldură va persista şi se va intensifica treptat, iar temperaturile maxime vor ajunge la 35 – 37 de grade, în timp ce minimele nu vor coborî sub 17 grade. Astfel, disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.