Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene pot să dea în judecată guvernele lor şi să solicite despăgubiri financiare, dacă nivelul ridicat al poluării aerului le afectează sănătatea.
Anunțul a fost făcut de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, prin avocatul general Juliane Kokott și este consecința unui şir de decizii adoptate de CJUE în ultimii ani, în cadrul cărora aproximativ 10 state membre UE, inclusiv România, au fost găsite vinovate de depășirea nivelului legal de poluare a aerului.
Opinia avocatului general are legătură cu cazul unui rezident din Paris, care solicită despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro pentru că poluarea i-a afectat sănătatea, iar guvernul francez nu a respectat cerintele europene privind calitatea aerului.
Un tribunal din Versailles a cerut Curții de Justiţie a Uniunii Europene să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.
Curtea a răspuns că pot fi făcute astfel de demersuri însă avocatul Juliane Kokott subliniază că orice persoană fizică care solicită despăgubiri va trebui să dovedească faptul că sănătatea i-a fost deteriorată direct de poluarea aerului.
Pe de altă parte, un guvern ar putea să evite plata despăgubirilor dacă dovedeste că astfel de depăşiri ale valorilor limită ar fi avut loc şi dacă a adoptat, la timp, planuri privind calitatea aerului care să satisfacă cerinţele directivei UE.
Foto: Shutterstock