În perioada medievală, Cetatea de Scaun a Sucevei era considerată simbolul Moldovei şi făcea parte din sistemul de fortificații construit la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. A fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de peste 200 de ani.
Cetatea a fost construită de domnitorul Petru I Muşat, care mută capitala de la Siret la Suceava. Iniţial, ridică o altă cetate, pe un alt versant al oraşului.
Pentru că acel versant nu era propice construirii unei cetăţi, este demantelată şi reconstruită pe locul actualei cetăţi.
Cetatea de Scaun a Sucevei este atestată documentar la 10 februarie 1388, într-o scrisoară trimisă chiar din această cetate regelui Poloniei, Wladislaw al II-lea Jagelo.
Regele Poloniei îi solicitase domnitorului Moldovei, Petru Muşat, o importantă sumă de bani, aproximativ 4000 de ruble de argint.
Petru Muşat îi împrumută doar 3000 de ruble de argint şi îi răspunde prin această scrisoare. Drept garanţie, domnitorului Moldovei primeşte regiunea Pocuţia, care putea fi ocupată în caz de nerespectare a termenului de restituire al banilor.
Cetatea este construită pe panta unui deal, o zonă greu accesibilă pentru duşmani.
La patru metri distanţă de cetate, era prevăzut un şant, adânc de 10 de metri şi lat de 30 de metri.
Ulterior, fiecare domnitor care a venit la conducerea Moldovei a fortificat-o treptat.
Cele mai importante consolidări sunt din vremea lui Ştefan cel Mare. Prima dată o fortifică în 1475, când ridică un prim zid care înconjoară cetatea, pe mijlocul şanţului iniţial.
În 1497, Ştefan cel Mare consolidează încă o dată cetatea, iar la primul zid, adăugă încă o pânză de zidărie. Astfel, bastioanele se transformă în bastioane semicerculare, devenind mai rezistente.
Tot Ştefan sapă cel de-al doilea şant, adânc de 10 metri şi lat de 30 de metri, întărit cu contraescarpă.
La sfârșitul secolului al XVI-lea, Cetatea Sucevei devine reședința domnitorilor Aron Vodă, Ștefan Răzvan și Ieremia Movilă, care s-au ridicat la luptă împotriva Imperiului Otoman. În anul 1596, zidurile vechii cetăți sunt fortificate de Ieremia Movilă, după cum atestă un fragment de cărămidă descoperită în cetate și inscripționată.
În anul 1673, în cetate se instalează o garnizoană polonă, cu acordul voievodului Ștefan Petriceicu.
La sfârșitul secolului al XVII-lea, trupele polone de sub comanda regelui Ioan III Sobieski au ocupat Suceava, iar cetatea rămâne părăsită timp de peste două secole.
Abia la începutul secolului al XX-lea, arhitectul austriac Karl A. Romstorfer a început să efectueze lucrări de restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Cetatea de Scaun a Sucevei alcătuită din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidată în cadrul unui proiect ce s-a desfăşurat în perioada 2011-2015, redându-i aspectul impunător de altădată.
*Vizitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost realizată cu ocazia Conferinţei Naţionale a Ghizilor de Turism, ediţia a III-a, cu sprijinul agenţiei de turism Hello Bucovina şi a Federaţiei Naţionale a Ghizilor de Turism din România.