Lucrările au ajuns la faza în care au fost montate panourile informative trilingve – în română, bulgară și engleză. Panourile conțin informații importante despre istoria și cronologia cetății, care invită la o călătorie în timp, în diferite etape sau perioade. Și cum ruinele, întreținute și respectate dau noblețe și stârnesc interes, Cetatea lui Mircea cel Bătrân are cu siguranță potențial de atracție turistică.
Povestea cetăţii lui Mircea cel Bătrân aşezată pe malul Dunării, începe undeva în secolul al XIV-lea . Existenţa unui asemenea important punct în stânga Dunării şi foarte aproape de Bucureşti a dus la un amestec major al sultanilor în trebuirile interne ale Ţării Româneşti. Până în prezent, ruinele cetății nu sunt exploatate ca o atracție turistică.
Proiectul prin care va fi reconstruită cetatea lui Mircea cel Batrân de la Giurgiu cuprinde alee pietonale și gradene, un mini-amfiteatru, mini-scene, toate iluminate corespunzator și, important, nu se va interveni deloc asupra monumentului istoric.
Proiectul transfrontalier prin care cele două obiective istorice aflate de-o parte și de cealaltă a Dunării urmează a fi reconstruite și integrate în circuite turistice a fost depus și câștigat prin Programul INTERREG V-A Romania-Bulgaria 2014-2020.
Din valoarea contractului de peste 1.400.000 de euro, părții bulgare i-au revenit în jur de 1.000.000 euro pentru reconstrucția Pantheonului Eroilor, iar Cetății lui Mircea cel Batran aproximativ 400.000 euro .
Proiectul transfrontalier „Reconstruirea și punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu” are ca obiectiv general creșterea atractivității turistice a Euroregiunii Ruse-Giurgiu prin îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural.
Sursa colaj foto: Primăria Giurgiu