Aproximativ 3.000 de cereri de azil în România au fost înregistrate de la începutul acestui an şi până acum, în condiţiile în care în anii trecuţi erau în jur de 1.500 de solicitări pe toată durate anului
Cifra nu este mare şi că situaţia este “perfect gestionabilă” de către autorităţi, a precizat responsabilul de comunicare al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, Gabriela Leu, aflată la Constanța la inaugurarea unui nou centru refugiați.
“În ultima lună au venit 482 de persoane pe mare. Aceasta nu este o cifră foarte mare şi nu este o cifră care nu este gestionată. Este o cifră perfect gestionabilă de către autorităţi. (…) În mod tradiţional, România primeşte anual 1500 de cereri de azil pe an, aceasta este cifra înregistrată în ultimii ani. În acest an, până în acest moment, cifra a ajuns la aproximativ 3.000. Reprezintă o dublare, dar dacă privim lucrurile în perspectivă, cifra aceasta nu este mare. 400 de oameni nu este o cifră atât de mare ca să justifice o abordare gen criză. Este mai mare decât cifra cu care ţara noastră este obişnuită, dar nu este o cifră care să justifice o abordare gen criză”, a explicat reprezentanta Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.
În noul centru, refugiaţii pot primi diverse informaţii, dintre cele mai diverse, de la găsirea unei grădiniţe pentru copil sau alegerea unui medic de familie şi până la căutarea unui loc de muncă. Tot aici, refugiații pot solicita asistenţă juridică, medicală, psihologică şi pot participa la cursuri de limba română.
“Am observat că mulţi dintre cei care ajung aici şi care au nevoie de protecţie nu ştiu foarte multe despre ţara noastră, nu ştiu că în România există un sistem de azil. Înţelegem că ce li se spune lor despre România sau imaginea care li se construieşte despre România, nu este o imagine din care să înţeleagă că ei de fapt pot trăi aici”, a afirmat Gabriela Leu.
Un centru similar urmează să fie inaugurat în 28 septembrie la Galaţi.