Sinonimă cu Învierea lui Hristos, Sfânta Lumină este cadoul dăruit lumii, în fiecare an, spune tradiția ortodoxă, prin rugăciunile Patriarhului de la Ierusalim.
Anul acesta, din cauza pandemiei de nou coronavirus, ceremoniile pascale s-au desfășurat fără pelerini la Biserica Sfântului Mormânt.
În Sâmbăta Mare, după ce este controlat corporal pentru a nu avea asupra sa surse de foc, Patriarhul desface sigiliul şi intră în Sfântul Mormânt împreună cu un reprezentant al musulmanilor, care devine principalul martor al evenimentului.
Patriarhul îngenunchează în faţa lespezii care a odihnit Trupul Mântuitor şi începe să rostească rugăciunile.
După aproximativ 10-15 minute, vata aşezată pe piatra Mormântului se aprinde cu o flacără nematerială, de culoare albăstruie, care nu arde.
Se spune că, deodată cu aceasta, se aprind spontan şi candelele din biserică.
Patriarhul pune vata aprinsă în două potire de aur după care aprinde de la acest foc cele două mănunchiuri de cate 33 de lumânări, reprezentând numărul anilor trăiţi de Hristos pe pământ.
Există mărturii atât istorice, cât şi fizice, precum coloana de piatră topită de Sfânta Lumină în 1579, când ortodocşii au fost împiedicaţi de armeni, cu ajutorul otomanilor, să slujească în Sfântul Mormânt.