Ceremonia de deschidere debutează vineri la 18 și 14 minute, ora României. În tribune, se vor afla pe lângă președintele Rusiei, Vladimir Putin, 44 de oficiali străini.
Pentru organizarea Jocurilor Olimpice, autoritățile din Rusia au cheltuit o sumă record: 50 de miliarde de euro.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă are loc pe stadionul Fișt, unde sunt invitați 40 de mii de spectatori. Timp de două ore și jumătate, ei vor urmări o adevărată desfășurare de forțe.
Până să se ajungă la defilarea delegațiilor de sportivi, organizatorii vor aduce omagii orașelor Kostroma, Sankt Petersburg şi Moscova. Nu vor lipsi demonstrațiile figuranților în costume sclipitoare, momentele ce amintesc de balurile imperiale și nici focurile de artificii.
Soprana Anna Netrebko a fost aleasă să interpreteze imnul olimpic în cadrul ceremoniei de deschidere. În timpul repetițiilor, au răsunat și vocile celor din Corurile Armatei Roșii.
Presa din Rusia a anunțat și prezența pianistului Denis Maţuev, aviolonistului Iuri Başmet şi a grupului preferat al lui Putin, Lube.
Panourile care anunță delegațiile sportive din fiecare țară vor fi purtate de fotomodele. În tribune, Vladimir Putin va fi gazda a 44 de lideri mondiali, printre care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, președintele Chinei, cel al Ucrainei, Viktor Ianukovici sau premierul turc, Recep Tayyip Erdogan. Vor fi însă și absențe notabile,ca formă de protest faţă de politica rusă privind homosexualitatea. Nu vor fi prezenți astfel primul ministru britanic David Cameron, preşedintele francez Francois Hollande sau cel al Germaniei.
Rusia s-a pregătit timp de aproape 7 ani pentru a fi gazda Jocurilor Olimpice. Au fost amenajate stadioane, renovate hotelurile şi ridicate noi spaţii de cazare. S-au construit drumuri și poduri. În total s-au cheltuit 50 de miliarde de dolari. Dar nemulțumiți au fost destui. Jurnaliștii s-au plâns de condițiile din hoteluri, iar unii sportivi de modul în care au fost amenajate pistele și chiar că nu e suficientă zăpadă.
În ciuda temerilor privind securitatea, a criticilor internaționale legate de respectarea drepturilor omului sau a problemelor organzatorice, preşedintele Vladimir Putin a încercat să facă din succesul evenimentului o chestiune de prestigiu personal şi de readucere a Rusiei în atenţia lumii întregi.