Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au făcut harta genetică a virusului SARS-CoV-2 de pe teritoriul țării noastre.
Datele sunt importante pentru a vedea dacă virusul a suferit sau nu mutații în funcție de caracteristicile locale și pe termen lung, pot ajuta la realizarea unor tratamente mai eficiente.
Comandantul Institutului Cantacuzino, colonelul Florin Oancea:
”Reprezintă o analiză cirogenetică a primelor 3 genomuri secvențiate, care au relevat o identitate de 99,95% cu tulpina de referință a virusului izolat în Wuhan și o identitate puțin mai mare, 99,96% către 99, 97% cu tulpini identificate în alte țări: în Austria, în Germania, Grecia, Franța, Marea Britanie, Spania sau SUA. Sunt foarte mici modificări, dar sunt!”
Informațiile obținute de biologul Mihaela Lazăr şi echipa sa vor intra într-o bază de date internațională, mai spune Comandantul Institutului Cantacuzino.
”Toate lumea se gândește la vaccin. Important e să vedem evoluția virusului și evoluția patogenității acestui virus. Vom continua cu secvențierea virusului din diverse regiuni geografice, de la pacienții asimptomatici, de la pacienții cu simptome ușoare, cu simptome severe. Se creează o bază de date cu genomul viral. O bază de date internațională.”
- colonelul Florin Oancea, Comandantul Institutului Cantacuzino