Dan Price, CEO-ul companiei de tehnologie Gravity Payments, cu sediul în Seattle, i-a adunat luni pe cei 120 de angajaţi pentru a le da vestea, care pentru unii dintre ei va însemna dublarea salariului.
Pentru a nu falimenta afacerea, cei cu un salariu mai mic de 70.000 de dolari vor primi o creştere de 5.000 de dolari anual sau un minimum imediat de 50.000 de dolari, oricare opţiune înseamnă mai mult, scrie The Independent.
Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, salariul mediu actual este de 48.000 de dolari pe an, iar măsura luată va aduce creşterea venitului pentru aproximativ 70 de membri.
Ţinta este ca toată lumea să atingă un salariu de 70.000 de dolari până în decembrie 2017, în timp ce Price a promis să îşi reducă propriul salariu de la 1 milion de dolari pe an la aceeaşi sumă minimă ca a celorlalţi, cel puţin până când profitul companiei îşi revine.
‘Salariul meu e bazat pe nivelurile pieţei şi pe ceea ce ar fi necesar ca să fiu înlocuit, şi din cauza acestei inegalităţi, ca CEO suma aceea e extrem de mare. Câştig o sumă de necrezut’, a declarat Dan Price în faţa angajaţilor şi a presei.
CEO-ul Gravity Payments s-a hotărât asupra sumei de 70.000 de dolari după ce a citit un studiu publicat de Universitatea din Princeton, potrivit căruia creşterile în venit peste suma respectivă nu mai au un impact semnificativ asupra fericirii unei persoane, a explicat el pentru ABC News.
Bărbatul a mai spus că, deşi are ‘o viaţă incredibil de luxoasă’ şi asociaţi super-bogaţi, are şi prieteni care câştigă 40.000 de dolari pe an, iar felul în care aceştia se străduiesc să se descurce cu scumpirile subite ale chiriei sau cu datoriile ‘îl măcinau pe interior’.
Ar putea această măsură să fie o mişcare de publicitate? Posibil. Chiar şi aşa, a rezonat cu oamenii dintr-o ţară în care unii economişti estimează că directorii generali câştigă aproape de 300 de ori mai mult decât salariul muncitorului de clasă mijlocie.
‘Sunt un mare încrezător în mai puţin’, a adăugat Dan Price. ‘Cu cât ai mai mult, cu atât viaţa ta devine uneori mai complicată.’